FaH

Kaptol je dao „zeleno svjetlo“ prosvjedu protiv Istanbulske konvencije, koji će se ove subote održati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. To se da iščitati iz izjave koju je redakcija Dnevnika.hr dobila iz Nadbiskupije zagrebačke, kao komentar na činjenicu da neki svećenici pozivaju na kraju misa vjernike na subotnji prosvjed.

– Trostruka uloga svećeničke službe očituje se u naučiteljskoj, posvetiteljskoj i u službi upravljanja. U tom smislu, svećenici su kao pastiri dužni svojim vjernicima trajno naviještati nauk Crkve, upozoravati na pogrešne tendencije u društvu i osobnom životu pojedinca te poticati vjernike na odgovornost za dobro zajednice u kojoj žive i na zauzimanje za dobro. Zagrebačka nadbiskupija kao institucija Katoličke Crkve koju predvodi papa Franjo podržava sve napore vjernika koji služe na izgradnju pravednog društva i za zaštitu ljudskog dostojanstva svake žene i muškarca, kao i obitelji – temeljne stanice društva i Crkve – rekli su u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

>>> Hrvatski biskupi protive se ratifikaciji “Istanbulske konvencije”

Svakome tko poznaje neizravni crkveni govor jasno je da se radi o podršci prosvjednicima i to je izrečeno na tri razine. Prva je da su svećenici kao pastiri dužni naviještati nauk Crkve, druga da su dužni upozoravati na pogrešne tendencije u društvu i životu pojedinaca i treća da su dužni poticati vjernike za odgovornost za život zajednice u kojoj žive. K tome, znakovito je da se Kaptol poziva i na autoritet pape Franje u svojoj izjavi. Budući da se Hrvatska biskupska konferencija u dva navrata izjasnila protiv ratifikacije Istanbulse konvencije, sasvim je jasno da je ovo još jedna potvrda s crkvenog vrha kojom se Crkva protivi ratifikaciji, ali sada i dimenzijom više, tj. praktički otvorenim pozivom svećenicima da vjernike animiraju da dođu na subotnji prosvjed.

>>> PODRŽAVATE ISTANBULSKU KONVENCIJU? Više nećete, pročitajte što je neprihvatljivo

Sve je, zapravo, počelo pojedinačnom inicijativom po pojedinim crkvama i angažiranošću pojedinih svećenika, poput primjerice slučaja s večernje nedjeljne mise u isusovačkoj crkvi Presvetog Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici, na kojoj je bio i savjetnik premijera Plenkovića Karlo Ressler, kako je objavio Novi list, koji je čuo svećenika koji polemizira s tezom premijera da je Istanbulska konvencija „duboko kršćanska“. Zagrebački isusovci ne skrivaju da pozivaju na subotnji prosvjed, jer se poziv nalazi i na internetskim stranicama njihove župe.

AUTOR: Darko Pavičić/Večernji list

Prosvjed Protiv Ratifikacije Istanbulske konvencije održava se 24.03. u 11 sati, Trg žrtava fašizma, Zagreb.

Informacije o događaju možete pratiti OVDJE

Pozivamo sve hrvatske građane da nam se pridruže na prosvjedu 24. 3. u 11. sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu – kojim ćemo poručiti da se protivimo ratifikaciji Istanbulske konvencije!

Prosvjedno okupljanje u organizaciji građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije održava” se u subotu, 24. 3. u 11 sati na Trgu žrtava fašizma, a od tamo ćemo otići na trg svetog Marka, pred Vladu i Sabor.

Kroz prosvjed dajemo priliku hrvatskim građanima da kažu što misle o ratifikaciji.

Protivimo se ratifikaciji Istanbulske jer nameće rodnu ideologiju, pokušava redefinirati identitet hrvatskog naroda, donosi ogromne ekonomske obaveze – da se iz proračuna izdvaja milijarda kuna za udruge, donosi nadzor tijela koje nije reprezentativno – GREVI-ja, koje će odlučivati o zakonima i obrazovanju u Republici Hrvatskoj.

Brojne udruge, intelektualci, Vijeće HAZU za obrazovanje i školstvo, HBK, druge vjerske zajednice – široki raspon ljudi u društvu se protivi Istanbulskoj konvenciji – i ne može se svesti da ne znaju čitati – mi znamo čitati. Zato pozivamo sve hrvatske građane da sljedeću subotu, 24. 3. u 11 sati dođu na Trg žrtava fašizma na prosvjed Hrvatska protiv ratifikacije Istanbulske konvencije!

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!