Četvrtak, 28 svibnja, 2020

JE LI DOŠLO VRIJEME DA SE DIGNE KATOLIČKA HRVATSKA? Kaptol podržao prosvjed protiv Istanbulske konvencije

Kaptol je dao „zeleno svjetlo“ prosvjedu protiv Istanbulske konvencije, koji će se ove subote održati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. To se da iščitati iz izjave koju je redakcija Dnevnika.hr dobila iz Nadbiskupije zagrebačke, kao komentar na činjenicu da neki svećenici pozivaju na kraju misa vjernike na subotnji prosvjed.

– Trostruka uloga svećeničke službe očituje se u naučiteljskoj, posvetiteljskoj i u službi upravljanja. U tom smislu, svećenici su kao pastiri dužni svojim vjernicima trajno naviještati nauk Crkve, upozoravati na pogrešne tendencije u društvu i osobnom životu pojedinca te poticati vjernike na odgovornost za dobro zajednice u kojoj žive i na zauzimanje za dobro. Zagrebačka nadbiskupija kao institucija Katoličke Crkve koju predvodi papa Franjo podržava sve napore vjernika koji služe na izgradnju pravednog društva i za zaštitu ljudskog dostojanstva svake žene i muškarca, kao i obitelji – temeljne stanice društva i Crkve – rekli su u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

>>> Hrvatski biskupi protive se ratifikaciji “Istanbulske konvencije”

Svakome tko poznaje neizravni crkveni govor jasno je da se radi o podršci prosvjednicima i to je izrečeno na tri razine. Prva je da su svećenici kao pastiri dužni naviještati nauk Crkve, druga da su dužni upozoravati na pogrešne tendencije u društvu i životu pojedinaca i treća da su dužni poticati vjernike za odgovornost za život zajednice u kojoj žive. K tome, znakovito je da se Kaptol poziva i na autoritet pape Franje u svojoj izjavi. Budući da se Hrvatska biskupska konferencija u dva navrata izjasnila protiv ratifikacije Istanbulse konvencije, sasvim je jasno da je ovo još jedna potvrda s crkvenog vrha kojom se Crkva protivi ratifikaciji, ali sada i dimenzijom više, tj. praktički otvorenim pozivom svećenicima da vjernike animiraju da dođu na subotnji prosvjed.

>>> PODRŽAVATE ISTANBULSKU KONVENCIJU? Više nećete, pročitajte što je neprihvatljivo

Sve je, zapravo, počelo pojedinačnom inicijativom po pojedinim crkvama i angažiranošću pojedinih svećenika, poput primjerice slučaja s večernje nedjeljne mise u isusovačkoj crkvi Presvetog Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici, na kojoj je bio i savjetnik premijera Plenkovića Karlo Ressler, kako je objavio Novi list, koji je čuo svećenika koji polemizira s tezom premijera da je Istanbulska konvencija „duboko kršćanska“. Zagrebački isusovci ne skrivaju da pozivaju na subotnji prosvjed, jer se poziv nalazi i na internetskim stranicama njihove župe.

AUTOR: Darko Pavičić/Večernji list

Prosvjed Protiv Ratifikacije Istanbulske konvencije održava se 24.03. u 11 sati, Trg žrtava fašizma, Zagreb.

Informacije o događaju možete pratiti OVDJE

Pozivamo sve hrvatske građane da nam se pridruže na prosvjedu 24. 3. u 11. sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu – kojim ćemo poručiti da se protivimo ratifikaciji Istanbulske konvencije!

Prosvjedno okupljanje u organizaciji građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije održava” se u subotu, 24. 3. u 11 sati na Trgu žrtava fašizma, a od tamo ćemo otići na trg svetog Marka, pred Vladu i Sabor.

Kroz prosvjed dajemo priliku hrvatskim građanima da kažu što misle o ratifikaciji.

Protivimo se ratifikaciji Istanbulske jer nameće rodnu ideologiju, pokušava redefinirati identitet hrvatskog naroda, donosi ogromne ekonomske obaveze – da se iz proračuna izdvaja milijarda kuna za udruge, donosi nadzor tijela koje nije reprezentativno – GREVI-ja, koje će odlučivati o zakonima i obrazovanju u Republici Hrvatskoj.

Brojne udruge, intelektualci, Vijeće HAZU za obrazovanje i školstvo, HBK, druge vjerske zajednice – široki raspon ljudi u društvu se protivi Istanbulskoj konvenciji – i ne može se svesti da ne znaju čitati – mi znamo čitati. Zato pozivamo sve hrvatske građane da sljedeću subotu, 24. 3. u 11 sati dođu na Trg žrtava fašizma na prosvjed Hrvatska protiv ratifikacije Istanbulske konvencije!

Komentari

Komentari