Srijeda, 25 studenoga, 2020

Lažnog franjevca iz Međugorja opet izopćili iz Crkve: ‘Ne slušajte tog čovjeka, opasan je’

Kongregacija za nauk vjere obavijestila je biskupa Brescie da je obznanila dekret o izopćenju bivšeg duhovnog vođe međugorskih vidjelica Tomislava Vlašića (78).

O prijamu pisma Kongregacije za nauk vjere u petak je informirao brešanski biskup Pierantonio Tremolada. Proteklih godina u biskupiji Brescie i na drugim mjestima Vlašić je nastavio obavljati svećeničke aktivnosti premda je već 2009. bio isključen iz Crkve. Vlašić se obraćao vjernicima ili na konferencijama ili preko weba govoreći im da je svećenik Katoličke crkve te je slavio i sakramente koji nisu valjani, čime je izazvao pomutnju.

“Vlašić ne smije sudjelovati ni na koji način kao služitelj euharistijskog slavlja ili u bilo kojoj drugoj crkvenoj ceremoniji. U slučaju da gospodin Vlašić bude imao namjeru sudjelovati u euharistijskom slavlju ili bilo kojem činu javnog kulta, mora biti udaljen ili se mora prekinuti liturgijsko djelovanje”, obznanila je brešanska biskupija navode iz dekreta Kongregacije za nauk vjere.

Polovicom osamdesetih godina Vlašić je bio udaljen iz Međugorja jer je imao sina s časnom sestrom. Stigao je u Italiju 2005. i osnovao privatnu udrugu vjernika nadahnutu međugorskim fenomenom. Ta udruga je zatražila 2006. i dobila od tadašnjeg brešanskog biskupa Giulia Sanguinetija dozvolu da otvori sjedište u mjestu Ghedi. No, već dvije godine kasnije Kongregacija za nauk vjere usvojila je prve disciplinske mjere protiv Vlašića i njegove udruge jer se nije pridržavao katoličke doktrine. Vlašić je 2009. formalno isključen iz svećeničkog statusa dekretom pape Benedikta XVI. te je izbačen i iz franjevačkog reda.

Sada je bivši duhovni vođa djece kojima se 1981. navodno ukazala Gospa u Međugorju pokazao neposluh prema mjerama koje su mu bile postavljene, a biskup Pierantonio Tremolada izjavio je kako je “gospodin Vlašić svojim ponašanjem i učenjima teško oštetio crkvenu zajednicu i posluh propisa crkvenih vlasti”. Vlašić je u mjestu Ghedi pokraj Brescie sa suradnicom Stefanijom Caterinom osnovao zajednicu “Crkva Isusa Krista svega svemira”, koja ima i svoju web-stranicu.

Propagirao je neku vrstu “new agea”, uvjeren u postojanje NLO-a i života na drugim planetima. Biskup Tremolada već je spočitavao rad te zajednice, a Vlašić je nastavljao govoriti kako je svećenik Katoličke crkve. Sada mu je potvrđeno izopćenje iz Crkve.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> Nije lockdown, ali… Capak otkrio koje bi se rigorozne mjere mogle uvesti
>>> Je li moguće? Nijemci su objavili očajnu vijest o Hrvatima i koronavirusu…
>>> Nije lockdown, ali… Capak otkrio koje bi se rigorozne mjere mogle uvesti
>>> PUHOVSKI ZAKUKAO: “Milanović je uspio, mediji me zadnja dva tjedna manje zovu!”
Komentari

Komentari