Subota, 30 svibnja, 2020

Lavrov: London neće moći ignorirati legitimna pitanja Moskve

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov pozvao je u četvrtak na “sveobuhvatnu i odgovornu istragu” o trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala upozoravajući da London neće moći “ignorirati legitimna pitanja” Rusije.

“Neće biti moguće ignorirati legitimna pitanja koje postavljamo, kao što je potvrdila sjednica OPCW-a koju je sazvala Rusija”, izjavio je u govoru u Moskvi, dan nakon sastanka Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) i nekoliko sati prije sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o tom pitanju koje je izazvalo veliku napetost između Rusije i Zapada.

“Inzistiramo da se provede sveobuhvatna i odgovorna istraga u skladu s odredbama konvencije OPCW-a”, nastavio je on.

Četrdeset jedna zemlja članica OPCW-a odbacila je u srijedu ruski prijedlog da London i Moskva provedu zajedničku istragu o trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, pronađene 4. ožujka u Salisburyju i još uvijek hospitalizirane.

“Dugo nismo vidjeli takvo ignoriranje diplomatske etike, međunarodnog prava. Želim naglasiti da ćemo nastaviti reagirati na odgovarajući način na neprijateljske napade ali i da želimo utvrditi istinu”, dodao je Lavrov.

“Još jednom pozivamo naše kolege da pošteno sagledaju probleme međunarodnog prava. Spremni smo na suradnju, kao što je ponovno rekao jučer predsjednik Vladimir Putin”, zaključio je on. Hina

Komentari

Komentari