Petak, 21 veljače, 2020

Latvijski parlament odbio Marakeški sporazum i pridružio se SAD-u, Švicarskoj, Austriji i Višegradskoj skupini

UN-ov Globalni kompakt, poznat kao Marakeški sporazum, jer je riječ o dokumentu koji će biti na dnevnom redu 10. i 11. prosinca u Marakešu, gdje se prihvaća na političkoj razini, odbijen je u većinom u latvijskom parlamentu.

Sporazum, koji se bavi pitanjima zaštite migranata, neovisno o tome dolaze li s dokumentima i poštuju li pravilo da traže azil u prvoj sigurnoj zemlji, te njihove integracije u nove domovine i povrtka u stare, je odobren u srpnju od 193 države članice UN-a, no SAD ga nisu odobrile. Donesen je pod pritiskom najvećeg priljeva imigranata u Europu nakon Drugog svjetskog rata, pri čemu velik broj migranata dolazi iz zemalja gdje nema ratnih sukoba i nisu politički proganjani, pa po ustaljenim pravilima ne bi imali pravo tražiti azil.

S 43 glasova protiv i 31 za, nakon dugotrajne rasprave odlučeno je u Latviji da se odbije sporazum. Samo glasovanje je savjetodavno, ali vlada je naznačila da će slijediti smjer koji joj daju zakonodavci.

Taj potez stavlja Latviju u drugačiji položaj od onih Estonije i Litve, koje su obje odlučile podržati UN Globalni kompakt.

U međuvremenu, SAD, Austrija, Bugarska, Švicarska, kao i cjelokupna Višegradska skupina u kojoj su Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka – odbijaju potpisati Marakeški sporazum.

Hrvatska i Marakeški sporazum

Marakeški sporazum u središte je hrvatske javnosti došao 31. listopada kada je austrijska vlada priopćila kako neće potpisati globalni sporazum UN-a o migraciji, nakon što su mu potporu uskratile Sjedinjene Države i Mađarska i to zbog zabrinutosti da će on izbrisati razliku između legalne i ilegalne migracije.

Istog je dana iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za emisiju Bujica, voditelja Velimira Bujanca priopćeno: “Budite sigurni da neću potpisati ‘Marakeški sporazum’.”

Naknadno, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović glavnom tajniku UN-a poslala je pismo s obavještenjem kako neće ići u Marakeš gdje je, kako je prethodno najavila, trebala sudjelovati na potvrđivanju sporazuma o zakonitim migracijama. S druge strane namjere Vlade su ratifikacija sporazuma, oglušujući se na rasprave.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tako će po odluci Vlade predstavljat Hrvatsku na konferenciji u Marakešu na kojoj će u prosincu biti potvrđen Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama – tzv. Marakeški sporazum..

U propagandnom videu Međunarodne organizacije za migracije najavljuju Globalni kompakt za migracije uz poruku “244 milijuna migranata je u pokretu. Migracija je neizbježna. Migracija je nužna. Migracija je poželjna. #ZaMigraciju.”

Komentari

Komentari