Četvrtak, 22 listopada, 2020

Kusturica odustao od snimanja filma o Jasenovcu, evo njegovih razloga

Kako prenosi Tanjug, kontroverzni redatelj Miroslav Kusturica na konferenciji za medije u Ministarstvu kulture Srbije rekao da da odustaje od snimanja filma o ustaškom logoru Jasenovac.

“U međuvremenu je snimljen film o Jasenovcu i nekako u mojim elementarnim česticama nije bilo dovoljno serotonina za mogućnost djelovanja u tom smjeru. To je kao i u nogometu. Jedan ogroman prostor je pokriven, nema smisla da se sada u njega uskače. Premala je Srbija i za dvije verzije Laclosovih “Opasnih veza”, kao što se dogodilo krajem osamdesetih, kada su dva redatelja napravila filmove po istom romanu”, rekao je Kusturica.

Dodao je i da je film o Jasenovcu “mnogo ozbiljnija tema nego pravljenje vodoskoka i popločavanje gradskih trgova”.

“Ne govorim to da bih izvrgnuo ruglu, nego zato što se te teme dogovaraju i realiziraju na isti način”, rekao je redatelj koji smatra da je pitanje Jasenovca temeljno ljudsko pitanje, ne samo srpskog društva.

“Kao što mislim da i pitanje Kosova kod svih poštenih i moralnih ljudi nije nacionalno pitanje, već pitanje morala koji se tiče ne samo Srba, nego i Njemaca. E, sad što smo mi podijeljeni jednom propagadnom, željeznom zavjesom koja je zamijenila onu iz Sovjetskog saveza… – tako je i sistem po kojem se dijele filmovi više pitanje kako koji autor odgovara toj temi, a ne kako koja tema odgovara autoru”, kazao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, da je napravio film o Jasenovcu, on bi sigurno imao veliku promociju.

“Ali se možda ne bi uklopio u koncepciju svega onoga što je kod druga Tita bilo ”ne”. Mi živimo u novo vrijeme druga Tita i Miloša Obrenovića gde se uglavnom svemu što može biti najbolje kaže ne. Zato je možda i dobro da se ja ovim filmom ne bavim”, zaključio je Kusturica.

Komentari

Komentari