Utorak, 7 travnja, 2020

Kusturica o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji: ‘Imaju bolje igrače nego Srbija, ali oni slave s Thompsonovim pjesmama’

Emir Kusturica, filmski redatelj, u razgovoru s novinarom televizije B92 na svoj je način protumačio nastup srpske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, kao i hrvatsku proslavu pobjede nad Argentinom uz pjesmu “Čavoglave”.

“Pogledajte Hrvate, koji objektivno imaju bolji tim od nas. Međutim, oni slave s Thompsonovim pjesmama, koje govore kako treba Srbe preko Drine prebaciti, a to su već uradili, ubiti i uništiti. A naši, to su veliki nogometaši, protiv Švicarske su igrali jednu od najboljih utakmica koja je ostala u zapećku, jer je ponovno proradila receptura da jedan narod ne priznaje sebi ono što on jest – bez takvog uvjerenja se te utakmice ne dobijaju. Srbija je mala zemlja s velikom poviješću i s ogromnom kulturom. Nije ona mogla ni da pogriješi, a da joj se ne svira penal koji je pljačka. To što se desilo našem timu, to je obično drumsko razbojništvo. Mislim da smo mi u povijesti uvijek kažnjavani zbog bliskosti s Rusima, a to je potpuno paradoksalno jer naša bliskost s Rusima je jezičko-kulturološka, ali i povijesna, jer car Nikolaj je ušao u Prvi svjetski rat zbog nas”, rekao je.

Pjesma Bojna Čavoglave” uz stihove „Za dom spremni“ izvodi od 1991. godine, je prema podacima Hrvatskog društva skladatelja (HDS), koje se bavi zaštitom autorskih muzičkih prava, ta pjesma na televizijskim i radijskim postajama od 1998. do 2017. godine izvedena 1.700 puta, te uvijek na koncertima uživo. Pjesma nikada nije izvedena bez tih stihova i dio je službeno objavljenih nosača zvuka Croatia Recordsa, te službenog spota uz pjesmu na kojoj su dokumentarne snimke Marka Perkovića Thompsona i njegovih suboraca iz HOS-a s kojom je on 1991. godine branio selo Čavoglave od srpske agresije.

Zanimljivo je da Kusturica nije spomenuo da na  jednoj proslavi na kojoj je nastupao srpski pjevač Baja Mali Knindža bio je i srpski izbornik Mladen Krstajić. Ne samo da je bio, nego kad je došao do refrena “Pevaj Srbijo, zemljo bitaka”, mikrofon je uzeo i sam Krstajić i zapjevao.

Baja Mali Knindža pjevao je prije, tijekom i za vrijeme Domovinskog rata. Naslovi njegovih poznatijih pjesama govore dovoljno – “Ne damo ti Tuđmane ni metra”, “Ne volim te Alija zato što si balija”, “Oj Šešelju”, “Vrati se vojvodo Đujiću”, “Čiča Draža”…

Nadimak je dobio po Knindžama, paravojnoj formaciji tzv. Republike Srpske Krajine, čijem je veličanju posvetio veliki dio svog ranog opusa. Poznat je kao vatreni pristaša Srpske radikalne stranke kojoj je spjevao himnu, te pjeva profašističke pjesme. Omiljeni je pjevač Vojislava Šešelja.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> KONAČNO JE UHIĆEN: Policija uhitila četnika zbog zločina nad civilima 93′

>>> Riječi islandskog izbornika nakon poraza od Hrvatske snažno će odjeknuti u cijelom svijetu!

>>> Američki veleposlanik nakon šest mjeseci mandata poručio kako SAD vraća fokus na Hrvatsku

>>> Pupovac za srbijanske Novosti tvrdi: ‘Prikupljali su potpise ispred crkava i vukli ljude za rukav da potpišu protiv Pupovca’

Komentari

Komentari