fbpx
Srijeda, listopad 16, 2019

KURZ NAJAVIO BORBU PROTIV ILEGALNE IMGRACIJE: “Moramo spriječiti katastrofu iz 2015. godine”

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u srijedu je najavio stvaranje “osi” između austrijskog, njemačkog i talijanskog ministra unutarnjih poslova, čiji je cilj borba protiv ilegalne imigracije, a Europljani su oko toga pitanja podijeljeni. 

“Sretan sam zbog dobre suradnje koju želimo izgraditi između Rima, Beča i Berlina” na tom području, rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu.

“Po našem mišljenju treba postojati os onih koji to žele u borbi protiv ilegalne imigracije”, dodao je nakon sastanka s njemačkim ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom.

“Važno je ne čekati katastrofu kakva se dogodila 2015.” 

“Sve više imigranata stiže iz Grčke, sve više ih stiže albanskom rutom, a ja mislim da je važno ne čekati katastrofu kakva se dogodila 2015., već na vrijeme to pokušati spriječiti”, kazao je austrijski kancelar koji je borbu protiv imigranata naveo kao prioritet tijekom svojeg predsjedanja EU-om od 1. srpnja.

Podsjetio je na priljev migranata tijekom 2015. kada su stotine tisuća podnositelja zahtjeva za azilom pješice stizale u Europu. Njemačka kancelarka Angela Merkel i tadašnji austrijski kancelar otvorili su granice migrantima, većinom iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Protuimigracijski plan s ekstremnom desnicom

Kurz je austrijski kancelar postao krajem 2017. Saveznike za koalicijsku vladu našao je u pripadnicima ekstremne desnice te je donio protuimigracijski plan. Od tada je i Italija dobila vladu koja je puno oštrija kada je pitanje imigranata posrijedi.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini i austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl obojica su ekstremni desničari, a i njihov njemački kolega je protiv priljeva migranata zbog čega je u velikom sukobu s kancelarkom Merkel, osobito nakon što je ona odbacila njegov prijedlog o pooštrenju uvjeta za prihvat tražitelja azila.

Brojne države, osobito istočnoeuropske, ne žele primiti migrante

Najava stvaranja “osi” između austrijskog, njemačkog i talijanskog ministra unutarnjih poslova, čiji je cilj borba protiv ilegalne imigracije, oslabjet će stajalište Angele Merkel, koja bi željela da se sporazum o europskom sustavu za azilante postigne na summitu EU-a krajem lipnja, ocjenjuje France Presse.

No brojne države, osobito istočnoeuropske, tomu se protive jer ni same ne žele podjelu tereta što ga nose izbjeglice.

Kurz je izrazio zadovoljstvo što su brojne zemlje EU-a za oštriji pristup kada je posrijedi problem s ilegalnim imigrantima, navevši pritom Nizozemsku i Dansku. I Mađarska, Poljska i Češka Republika protive se zamisli njemačke kancelarke. /Hina/

Komentari

Komentari