Petak, 3 travnja, 2020

Kujundžić je spornu kuću kupio od firme svoje žene, a bila je procijenjena na trostruki iznos kupoprodajnog ugovora!

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, otkrio je Telegramov Andrej Dimitrijević, spornu obiteljsku kuću u zagrebačkom Markuševcu kupio je sam od sebe, točnije tu nekretninu ministar i njegova supruga kupili su iz njezine građevinske firme prije likvidacije. Podsjetimo, Kujundžić je jučer izvijestio da je kuću kupio 2010. godine kreditom od 100.000 eura, a da je njezina vrijednost po stručnoj procjeni bila oko 120.000 eura, dok danas vrijedi oko 250.000 eura.

Naveo je da su za kuću od 120 četvornih metara on i supruga 2010. godine podigli kredit u PBZ-u od 100.000 eura, uz kamatnu stopu od 6,4 posto. Ističe da je kupoprodaju izvršio “u vrijeme kad su tržište nekretnina i cijene bile na najnižoj razini”.

Šest godina kasnije, sedam mjeseci prije nego što je postao ministar, dodao je Kujundžić, reprogramirali su kredit u PBZ-u kreditom od 65.000 eura, koji je njegova supruga podigla u OTP banci, uz kamatu od 2,99 posto.

No, Telegram je danas otkrio da su Kujundžići kuću u Markuševcu 2010. godine otkupili od tvrtke Zidni vrt d.o.o., u vlasništvu ministrove supruge Tatjane Kujundžić. Tvrtka je danas u likvidaciji, a bavila se izgradnjom stambenih i poslovnih prostora. Godinu dana nakon ove transakcije, u kojoj je direktorica i vlasnica tvrtke, Tatjana Kujundžić, kuću prodala suprugu i sebi, račun tvrtke je blokiran. Zidni vrt d.o.o. likvidiran je 2014. godine.

Iz ugovora o kupoprodaji, kojim Telegram raspolaže, jasno se vidi kako je prodavatelj tvrtka Zidni vrt koju zastupa Tatjana Kujundžić, a kupci su Tatjana i Milan Kujundžić kao privatne osobe. Vrijednost kuće navedena je kao 100.000 eura, s uključenim PDV-om. Kako bi mogli realizirati otkup kuće, Kujundžići u isto vrijeme podižu stambeni kredit u PBZ-u, koji glasi na suprugu, s ministrom kao solidarnim dužnikom.

Prema ugovoru o kreditiranju, vještaci PBZ-a istu su kuću u tom trenutku procijenili drastično drugačije: 2,3 milijuna kuna, odnosno 316 tisuća eura. Kupoprodajni ugovor sklopljen je 30. kolovoza 2010., a ugovor s bankom dva tjedna kasnije, 15.9.2010.

Dakle, u trenutku kada su iz vlastite tvrtke kupovali kuću za 100 tisuća eura, obitelj Kujundžić uzima kredit za koju vještaci PBZ-a tu istu nekretninu procjenjuju na gotovo tri puta viši iznos.

Ispada da je obitelj Kujundžić stan u luksuznoj novogradnji platila 760 eura po kvadratu i pritom besplatno dobila dvije velike terase, garažu za dva automobila i uređeni vrt od 178 kvadrata.

Glasnogovornica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Martina Jurišić izjavila je u četvrtak da je ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu podnio novu imovinsku karticu, no ona neće biti objavljena jer se ministru u njezinu ispunjavanju “omakla greška”.

Nakon što je ministar zdravstva u četvrtak izjavio da je Povjerenstvu za sukob interesa predao novu imovinsku karticu, glasnogovornica povjerenstva tu je informaciju djelomično potvrdila.

Jurišić je Hini kazala kako je Kujundžić uistinu predao novu imovinsku karticu, ali ju je istoga dana povukao jer je u njoj uočio grešku.

“Dužnosnik je u srijedu podnio karticu, međutim, javio je povjerenstvu da mu se omakla nekakva greška i da će podnijeti novu karticu te zamolio da ne objavljujemo tu karticu”, kazala je Jurišić.

Dodala je da Kujundžić još nije dostavio novu karticu, a jučerašnja imovinska kartica neće biti objavljena.

 

Komentari

Komentari