Četvrtak, 20 veljače, 2020

KUHA SE VELIKA UROTA! Kolinda uzvraća udarac: Plenkovića može spasiti samo jedan potez

Sve sukobe između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, naprosto je nemoguće pobrojati, no onog posljednjeg nije se teško prisjetiti jer spada u kategoriju ”u tijeku je”. Naime, kao što je poznato, među dvoje najmoćnijih ljudi u državi zaiskrilo je zbog (ne)sudjelovanja šefice države na konferenciji o migracijama u Marrakechu, radi čega traje žestok obračun, o kojem je premijer progovorio i u Saboru, neizravno prozivajući predsjednicu, dok ona istodobno bez uvijanja jasno proziva Ministarstvo vanjskih poslova u kojem stoluje Marija Pejčinović Burić, žena s kojom nije u dobrim odnosima još od Sanaderove ere, jer Grabar-Kitarović u to je doba ambicioznoj ministrici ukrala baš ministarsku fotelju.

No, ovaj posljednji sukob ne samo da je pomrsio odnose među vladajućima, već je na noge digao vojsku nezadovoljnika unutar vladajućeg HDZ-a, članovi frustrirani načinom na koji Plenković kormilari njihovom strankom ustali su na noge, a dio njih, bliskih šefici države, savjetuje predsjednici da sruši Plenkovića i preuzme stranku. Međutim, na prvi pogled, to baš i nije jednostavno, jer Plenković je učvrstio svoju poziciju u stranci, kritičarima unatoč. Čvrsto je ostao na nogama kada su mu pokušavali rušiti ministre, preživio je krizu s Agrokorom, prosvjede oko Istanbulske konvencije, krizu u brodogradnji.

Javne kritike na njegovu adresu iz HDZ-a je naprosto nemoguće čuti, jer oni koji su ga kritizirali nisu se dobro proveli. Nije neobično da HDZ-ovci javno ne kritiziraju svoje šefove, ali daleko od očiju javnosti, stvari funkcioniraju znatno drugačije i kompleksnije te je sve više onih koji zagovaraju Plenkovićevo rušenje i biranje novog predsjednika, premda je rejting stranke stabilniji no ikada. Nezadovoljnici, među kojima su neki i koji sjede u samom Predsjedništvu stranke, ne misle ponovno istrčati, kao što je to bilo onda kada se javnost uznemirila oko Istanbulske konvencije. nemaju kako kažu namjeru rušiti rejting i kredibilitet stranke, već izravno se obračunati isključivo s Plenkovićem pa će stoga sačekati da prođu europarlamentarni izbori.

Ako Plenković, što nije nemoguće ne poluči dobar rezultat na spomenutim izborima to će biti više no dobar argument za njegovo rušenje. I Plenković je u tome smislu svjestan važnosti izbora pa je navodno već sada ozbiljno zasukao rukave, no valja znati da mora osvojiti barem jednak broj mandata kao Karamarko, ako ne i više što neće biti lako, jer Karamarko je kao adute imao upravo Plenkovića i niz drugih uglednih članova stranke, dok su sada Plenkoviću ruke djelom vezane. Sa Stierom nije u dobrim odnosima, iz politike odlazi Ruža Tomašić, nejasan je status Marijane Petir, a ovaj trojac stranci je na posljednjim izborima donio zavidan broj glasova.

Dakle, izbori koji su pred nama biti će ključni za Plenkovićevu sudbinu, a samim time i njegov opstanak na čelu stranke. Ujedno, valja napomenuti da bi isti ti izbori mogli biti platforma za početak njegova kraja na premijerskoj poziciji, međutim, ono što muči oporbenjake u HDZ-ovim redovima zapravo je pitanje tko je osoba koja može srušiti Plenkovića? Konkretnih kandidata za tu misiju u svojim redovima nemaju te se stoga okreću predsjednici, koja je vrlo znakovito dala do znanja da će se o kandidaturi za još jedan mandat očitovati tek nakon što prođu euroizbori. Kada i ako bi se, Grabar-Kitarović odlučila za preuzimanje stranke, u čemu navodno ima i potporu Milijana Brkića pridružilo bi joj se desno krilo stranke, ali i oni kojih se HDZ u Plenkovićevoj eri odrekao.

Jedan od takvih je i Milinović, koji je nedavno u Bujici do kraja otkrio karte priznajući da bi Grabar-Kitarović podržao kada bi se odvažila preuzeti rukovodstvo u stranci. premda se iz izvora bliskih predsjednici može čuti kako ona o planovima za nastavak karijere još uvijek ne razmišlja, pomalo je teško povjerovati da žena njenih ambicija i sposobnosti ne misli o onome što joj sutra nosi.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> (VIDEO) OVO MORATE ČUTI Hrvatski svećenik iz Švicarske obradio veliki glazbeni hit iz 1970-ih

>>> SRBIJA NA NOGAMA ZBOG PROVOKACIJE TORCIDE KOJA IH NAJVIŠE SMETA: ‘Ovo je žestok i sramotni skandal’

>>> Sirijska vojska uz pomoć ruskih specijalnih snaga doslovno “spržila” ISIL u Al-Safi

 

Komentari

Komentari