Utorak, 25 veljače, 2020

Krstičević: Nabava zrakoplova preduvjet je gospodarskog razvoja

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da je odluka o nabavi borbenih zrakoplova investiranje u sigurnost Hrvatske, što je preduvjet njezine stabilnosti i budućeg gospodarskog razvoja.

Ovo je povijesni dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, zadržali smo sposobnost nadzora zračnog prostora i tradiciju borbenog zrakoplovstva. Ova odluka je priuštiva i u ovom trenutku najbolja za nas, rekao je Krstičević, predstavljajući na sjednici Vlade odluku kojom se prihvaća završni prijedlog stručnog tima Ministarstva obrane i preporuku Vijeća za obranu te određuje da je najpovoljnija izraelska ponuda za nabavu borbenih zrakoplova.

“Hrvatsko ratno zrakoplovstvo od danas ima svijetlu budućnost, a Hrvatska vojska radi veliki tehnološki iskorak u korak sa Zapadom”, istaknuo je.

Uvjeren je da je donesena najbolja odluka za cijelo hrvatsko društvo jer se imalo razumijevanja za sve segmente društva- školstvo, zdravstvo, poljoprivredu.

“Mi smo u ovaj projekt investirali puno i cijelo vrijeme provodili ga transparentno. Svi ponuditelji su imali iste uvjete”, istaknuo je.

Ponovio je kako je cilj da 2020., kada prvi put Hrvatska predsjeda EU i slavi 25 godina od vojno-redarstvene operacije Oluja, prvi moderni zrakloplovi četvrte generacije budu u rukama hrvatskih pilota.

Vlada zadužuje MORH da provede sve potrebne radnje vezano za sklapanje ugovora uzmeđu RH i Izraela o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova.

S borbenim avionima Hrvatska ima sposobnost prevenirati rat, spriječiti sukob i razaranje, zaštititi granice, ljude i čuvati mir. To je stvar nacionalnog ponosa i naša odgovornost prema budućim generacijama, poručio je.

Riječ je o odluci o zadržavanju sposobnosti samostalnog nadzora i zaštite zračnog prostora RH i tradicije  borbenog zrakoplovstva, koja je odgađana 15-ak godina.

Dodao je i kako se ovom odlukom osniva radna skupina radi pripreme ugovora o posebnoj gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Izraela u vezi s nabavom višenamjenskog borbenog aviona te povjerenstvo za praćenje poslovno- gospodarske suradnje o njezinoj realizaciji.

Ministar financija Zdravko Marić dodao je kako je analiziran financijski aspekt svih pristiglih ponuda i pronađen optimalan model financiranja u idućih 10 godina.

“Vodila se briga o ukupnoj slici javnih financija i fiskalnoj politici tako da smo već ove godine u prijedlogu državnog proračuna za 2018. s projekcijama za 2019,. predvidjeli iznose od po 350 milijuna kuna u svakoj od te dvije godine kao pretpostavka plaćanja određenih rata već u ovom trenutku”, rekao je Marić.

Punu potporu odluci o nabavi zrakoplova dao je i ministar hrvatski branitelja Tomo Medved koji je također istaknuo da je ovo “povijesni dan za Hrvatsku”.   Hina

Komentari

Komentari