Srijeda, 27 svibnja, 2020

Kršćanima iz Gaze Izrael ovog Božića izdao manje propusnica za posjete Betlehemu i Jeruzalemu, “sigurnosni razlozi”

Izrael je do sada izdao dozvole za ulazak  za manje od polovice kršćana iz Pojasa Gaze koji su tražili dopuštenje da na Božić posjete sveta mjesta poput Betlehema i Jeruzalema, rekli su članovi te male zajednice i palestinski dužnosnici u utorak.

Izrael je u nedjelju najavio da će dopustiti dolazak kršćanima iz Pojasa Gaze, teritorija koji drži pod blokadom, i odustati od odluke od 12. prosinca da im zbog sigurnosnih razloga ne dopusti ulazak, što je predstavljalo odstupanje od uobičajene izraelske prakse na Božić.

U  utorak, na Badnjak, palestinski dužnosnici su rekli da je kršćanima iz Gaze za posjet Betlehemu ili Jeruzalemu izdano 316 dozvola. Čelnici crkve su rekli da su zatražili 800 takvih dozvola.

U Gazi, među dva milijuna Palestinaca, živi oko 1000 kršćana, većinom pripadnika grčka pravoslavne crkve.

“Dali su dozvole za stare ljude, ne i mlade”,  rekla je 62-godišnja Haifa Assalfiti, prije no što je na putu za Betlehem sa svojim suprugom prešla granični prijelaz Erez .

“Moj sin, moja kćer, moja snaha nisu dobili propusnice. Ostali su kod kuće ljuti”, rekla je agenciji Reuters, a prenosi HINA

Glasnogovornica Cogata, izraelske agencije za vezu s Palestinskim teritorijima, za sada nije dala komentar situacije.

Izrael strogo ograničava kretanje iz Pojasa Gaze, obalnog teritorija koji nadziru islamisti iz pokreta Hamas kojega Izrael i zapadne sile smatraju terorističkom organizacijom.

Prošle je godine Izrael kršćanima iz Gaze uoči Božića  izdao 700 dozvola za  posjet Jeruzalemu, Betlehemu, Nazaretu i drugim svetim gradovima koje svakih blagdana posjećuju tisuće hodočasnika.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Ruža Tomašić: “Neću dati glas Kolindi, a Škoro je dokazao da postoji život i mimo HDZ-a i SDP-a”
>>> VIDEO Pogledajte Vučića i Šešelja kako guraju auto 1996.
>>> Nino Raspudić: Kolindi za pobjedu treba manje joge a više krunice, a Škorini birači se trebaju okrenuti parlamentarnim izborima
>>> Sjajne vijesti za Hrvatsku! Šesti smo na svijetu, Srbija i BiH daleko iza
Komentari

Komentari