Subota, 6 lipnja, 2020

KRITIČNA RAZINA, NAVALIT ĆE NA HRVATSKU? U BiH registrirano 10.595 ilegalnih migranata

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić, koji je istovremeno i ministar sigurnosti BiH, na sjednici tog doma kazao je da je do 24. lipnja u BiH registrirano 10.595 ilegalnih migranata.

Od toga, njih 9.919 je iskazalo namjeru za azil, a njih samo 196 je nakon toga podnijelo zahtjev za azil, ali se u tijeku postupka nisu pojavili.

– Pretpostavka je da su napustili BiH i zbog toga se zaključkom obustavlja postupak o azilu – pojasnio je Mektić tijekom zastupničke rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na aktualnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanske županije.

Dodao je da su po osnovu readmisije, iz drugih država, prije svega iz Republike Hrvatske, prihvaćene 324 osobe, a isto tako po osnovu readmisije drugim državama, uglavnom Republici Srbiji, su predana isto 324 strana državljanina.

Mektić je napomenuo da je u tijeku čitave 2018. godine u BiH registrirano oko 23.000 ilegalnih migranata.

– Ako uzmemo da je za prvih šest mjeseci negdje više od 10.000 migranata i ako se, a za pretpostaviti je tako, nastavi ova dinamika mi mislimo da se neće uvećati broj migranata u odnosu na prošlu godinu. Čak je pitanje hoće li se dostići cifra od prošle godine – kazao je Mektić, dodajući da se može utvrditi da nema nekog drastičnog povećanja broja migranata, „kao što se ponekad pokušavala stvoriti takva percepcija da je došlo do velikog povećanja“.

Mektić je istaknuo da ti migranti u BiH dolaze iz pravca EU, iz Bugarske i iz Grčke jednom rutom preko Srbije u BiH, a drugom rutom iz Grčke preko Albanije, Crne Gore u BiH.

Po njegovim riječima, u tijeku prošle godine je spriječeno oko 15.000 migranata da uđu u BiH, a negdje, prema procjenama i pokazateljima, na toj razini će biti i što se tiče ove godine.

Mektić smatra da je ključ rješavanja ovih migracija da se, s jedne strane zapriječi, koliko god je moguće više i bolje, istočna granica BiH da migranti ne ulaze.

– Druga je stvar, nakon njihovog ulaska u BiH, njihov humanitarni tretman u BiH – naveo je Mektić.

Dodao je da su, što se tiče istočne granice BiH, donijeli akcijski plan hitnih mjera koje je usvojilo Vijeće ministara BiH, prvenstveno se fokusirajući na jačanje tog dijela granice gdje oni ulaze.

– Tu je ključni problem, prije svega, kadrovska nepopunjenost Granične policije jer je više od jedne petine Granične policije nepopunjeno, i neraspolaganje određenim financijskim sredstvima da se Granična policija BiH tehnički opremi kako bi bolje zaštitila našu granicu – kazao je Mektić.

Pojasnio je da migranti kad uđu u BiH, njihov jedini cilj i želja je da se što prije tranzitiraju preko BiH i idu u zapadnu Europu.

Po Mektićevim riječima, od 23.000 migranata koji su u prošloj godini ušli u BiH, gotovo 20.000 njih je izašlo iz BiH, što znači da oni tranzitiraju, da se nemaju namjeru zadržavati.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH više puta tražilo informaciju o hitnim mjerama koje se predlažu kako bi se spriječio ulaz tih migranata.

– Mi smo predlagali nekoliko varijanti, a jedna je da angažiramo i Oružane snage BiH, s tim da bi vojska bila nenaoružana i da bi isključivo radila pod nadležnošću Granične policije i da bi se samo angažirali po pitanju sprečavanja ilegalnih migracija. Drugi prijedlog je bio da na pogodnim mjestima zapriječimo žicu. Treći prijedlog je bio da još neke policijske agencije, osim državnih agencija i MUP-a RS, mogu pružiti pomoć na zaštiti granice. Ali ne postoji suglasnost u Predsjedništvu o tome – naveo je Mektić, dodajući da ni jedna od tih mjera “nije prošla”./Fena/HMS/


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (VIDEO) POTRESNA SUDBINA VOJNIKA: Preživio rat u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, ali smrt ga je zatekla kad se najmanje nadao
>>> Kupnja iz ‘noćne more’: Dala je blagajnici 50 kuna ne sluteći što je očekuje
>>> Rađa otkrio da su naši košarkaši 1992. godine pobjede u Barceloni slavili uz Thomsonovu pjesmu ‘Bojna Čavoglave’, srpski mediji krenuli u napad
>>> Za studente je ona “samo” čistačica. Ono što je profesor otkrio o njoj je natjeralo sve na razmišljanje!
Komentari

Komentari