Subota, 24 listopada, 2020

KREDITNA AGENCIJA: HRVATSKU ČEKA DUBOKA RECESIJA, smanjeni kreditni izgledi

Kreditna rejting agencija Fitch je u novoj ocjeni ostavila glavni rejting Hrvatske na istoj razini od BBB minus, na investicijskoj razini, ali je izglede smanjila s pozitivnih na stabilne.

Ta agencija predviđa, zbog krize uzrokovane širenjem koronavirusa i mjerama restrikcije, pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda za 5,5 posto u 2020., umjesto predviđenog rasta od 2,9 posto. Time bismo se vratili na razine BDP-a od prije nekoliko godina, uz ogromnu nezaposlenost.

„Hrvatska je jako ovisna o turizmu i povezanim djelatnostima, koji ukupno u BDP-u sudjeluju s 25 posto. Hrvatska je poduzela mjere za ublažavanje krize koje će iznositi 7,5 posto BDP-a, ali se mogu očekivati dodatne mjere“, stoji u izvješću Fitcha koji je ovu ocjenu donio prije nego li je Vlada donijela drugi paket mjera.

Ta agencija očekuje, u temeljnom scenariju, brzi oporavak u drugom dijelu godine i rast  gospodarstva od tri posto u 2021., te prosječni rast od 2,2 posto u sljedećim godinama. Predviđa se i rast deficita državnog proračuna na pet posto u 2020. , umjesto do sada prognoziranog suficita od 0,2 posto, te rast javnog duga na 77,7 posto BDP-a, umjesto očekivanog 68,1 posto.

Komentari

Komentari