Ponedjeljak, 1 lipnja, 2020

Kreće novi migrantski val: Policija zabrinuta zbog snimaka premlaćivanja u BiH

Relaksiranjem mjera u BiH, koje su bile poduzete zbog pandemije koronavirusa, ponovno se pojačao pritisak migranata na hrvatsku granicu. U samo nekoliko dana više od 250 migranata policija BiH uhitila je blizu granice s Hrvatskom te ih vratila u kampove. Iako je koronavirus na neko vrijeme zaustavio masovne pokušaje ilegalnog prelaska državne granice, to je kratko trajalo jer svi migranti, a procjenjuje se da ih je u BiH oko 10 tisuća, i dalje vide samo jedan cilj, život u zemljama Europske unije.

Premda je migrantima od proglašenja pandemije bilo zabranjeno kretanje izvan kampova, ipak su u manjim skupinama uspijevali izaći i pokušavali se domoći Europe. Da je izvjesno da će ponovno krenuti novi val dokazuje i činjenica da je na nedavnom sastanku u Ptuju predsjednika Hrvatske i Slovenije, Zorana Milanovića i Boruta Pahora, glavna tema bila upravo sprečavanje migranata u ilegalnom prelasku granice.

Koliko je Hrvatska, koja se priprema za ulazak u Schengen, spremna čuvati europske granice provjerili smo u obilasku hrvatske granice s BiH kod graničnog prijelaza Maljevac. Da bi prešli granicu, migranti se koriste svim mogućim sredstvima i načinima, od krijumčara ljudi i lokalnih vodiča do međusobnog usmjeravanja preko društvenih mreža. Granična policija u Cetingradu, s kojom smo obišli granicu, kaže da ne pamti više dana, a ni noći, da ih nisu uhvatili te da ih ne sprečavaju ni snijeg, kiša ili vjetar.

Glinu je lako prijeći

Granična policija u Cetingradu drži čak 55 kilometara granice s BiH, radi 24 sata dnevno, koristi svu raspoloživu tehniku, termovizijske kamere, dronove i helikoptere. Na potezu od Maljevca do prijelaza Gejkovac u dužini od 10 kilometara nećete proći ni par metara a da na cesti, u grmu ilina brdu ne uočite naše policajce koji su stalno u pogonu. Migranti pokušavaju prijeći granicu i noću i danju. Misle da je noću lakše, no detektiraju ih dronovima i termovizijskim kamerama. Danju su tu kamere za dnevno praćenje, dalekozori i ophodnje, a cetingradska policija usavršila je i staru, ali učinkovitu metodu dojavljivanja među lokalnim stanovništvom. Kako su nam rekli, naši policajci na ovom dijelu granice imaju gotovo idealne uvjete za opservaciju. Koriste nekoliko čeka na vrhovima brda s kojih puca pogled na livade i rijeku/potok Glinu koji je i prirodna granica između dviju zemalja.

Trenutačno je Glinu lako prijeći jer dolaskom lijepog vremena presušuje, pa joj dubina varira od pola do dva i pol metra. Upravo je to izazov policajcima jer s bosanske strane migranti lakše stupaju na hrvatsko tlo. Na prijelazima Gejkovac i Pašin Potok, koji su bili lako prohodni za migrante, sada je postavljena pomična fizička barijera kao i na graničnom prijelazu Maljevac. Da bi došli do prijelaza Gejkovac, migrantima iz Velike Kladuše, s nove lokacije na kojoj su smješteni, treba 15 minuta hoda zbog čega je ondje bio najveći pritisak, piše večernji list

Kako su nam rekli policajci na terenu, kad migranti stignu u Hrvatsku, brže kreću dalje, no još brže padaju u ruke našima, a granična policija već ima šifre zavoja i lokacija na kojima prelaze migranti. Migrantima je na ovom dijelu lakše snalaženje jer granični prijelaz Maljevac intenzivno svijetli pa im je orijentir noću, a ima i onih s kojima se već dobro znaju jer su bezbroj puta pokušali prijeći granicu i svaki su put uhvaćeni i vraćeni.

Uočili smo da se migranti koji su na bosanskoj strani s našom policijom svakodnevno gledaju oči u oči i igraju mačke i miša. Migranti znaju dugo sjediti uz logorsku vatru i gledati naše policajce te čekati trenutak njihove nepažnje ili mogućeg opuštanja kako bi pokušali prijeći granicu ne znajući da hrvatski policajci granicu pokrivaju termovizijskim kamerama koje uoče svako kretanje čovjeka ili životinje.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NIJE BILO POTREBNO BLOKIRATI DRŽAVU!? Markotić – očekivali smo razorniju epidemiju
>>> Srbi ga žestoko napali zbog tetovaže Ante Gotovine: Htjeli su Veliku Srbiju, a sada…!
>>> ŠVICARSKI LIST PISAO O HRVATSKOJ SITUACIJI: ‘Na jesen će biti prekasno. Spasiti se trebaju sad. Srećom, imaju jednu prednost’
>>> Stipe Petrina otkrio čiji je sin provalio u tatin sef i ukrao 650 000 kuna! Iznio i ozbiljne optužbe
>>> Penavin odlazak otkrio veliku rupu: Što se događa?
Komentari

Komentari