Utorak, 4 kolovoza, 2020

KRAJ ZA PLENKOVIĆA? Kovač: “HDZ-u treba rekonstrukcija, birači su nezadovoljni”, Stier: “Alternativa je spremna”

HDZ-ov Miro Kovač, koji je neizravno najavio kandidaturu za predsjednika stranke, u srijedu je poručio da se u vezi održavanja unutarstranačkih izbora mora poštivati Statut stranke jer bi nepoštivanje značilo raditi protiv interesa HDZ-a.

“Nikakvih manipulacija ne smije biti, moramo održati unutarstranačke izbore na proljeće. HDZ-u je potrebna rekonstrukcija, moramo se presložiti, a taj presloženi HDZ će pobijediti na izborima za Sabor”, uvjeren je Kovač.

Na pitanje znači li to da Andrej Plenković vodi stranku u krivom smjeru kazao je, “Mi smo dva puta posrnuli i nešto moramo promijeniti. O tome sam još prošlog ljeta javno govorio”.

Dodao je kako je u kontaktu s Davorom Ivom Stierom, ali i drugim kolegama u HDZ-u, jer oni su ozbiljni ljudi i žele da HDZ bude čvrst, snažan i programatski jasan.

“Mora se znati što je HDZ, mi ne možemo biti supermarket. Moramo biračima poslati jasnu vrijednosnu poruku da ćemo ih vratiti u naše okvire. Jedini je put Tuđmanova paradigma i mi ćemo u tome uspjeti”, kaže Kovač.

Nakon raskida s Mostom bio sam za to da idemo na nove parlamentarne izbore, zajedno s drugim krugom lokalnih izbora, siguran sam da bismo tada pobijedili. Bio sam i za to da HDZ zadrži ministarstvo obrazovanja, dobio ga je HNS i danas zbog toga plaćamo cijenu. Ali, sada smo gdje jesmo, do parlamentarnih izbora, poručio je Kovač.

Butković protiv odgađanja unutarstranačkih izbora

Potpredsjednik HDZ-a i ministar prometa Oleg Butković na novinarsko pitanje ima li Plenković njegovu potporu, odgovorio je – pustite da najprije odredimo datum unutarstranačkih izbora da vidimo tko će sve biti kandidati, a onda će se svi članovi stranke odrediti o njima.

Komentirajući intervju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penava, u kojem je ustvrdio da Plenković vodi HDZ u lošem smjeru, Butković je rekao kako Penava ima pravo na svoje mišljenje.

“Nisam ja taj koji će njemu bilo što oponirati ili ga u nešto uvjeravati. On je iznio svoje mišljenje i ja ga poštujem, a slažem li se, vidjet ću kada pročitam što je sve rekao”, bio je neodređen.

Na pitanje je li zadovoljan kako Plenković vodi HDZ, s obzirom na to da je na zadnjoj sjednici Predsjedništva dobio podršku za smjer u kojem vodi stranku, Butković je kazao da “uvijek može bolje”.

Stier za izbore spreman

 

Saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier, za kojeg se nagađa da će se natjecati za predsjednika stranke, izjavio je u srijedu: “Kad god unutarstranački izbori bili, alternativa ovom stranačkom vodstvu bit će spremna.”

Nakon izbora, dodao je, moramo ujediniti stranku i iz unutarstranačkih izbora izaći jači i pobijediti na parlamentarnim izborima. “Građani su nam poslali poruku, jasno su nam i na europskim i na predsjedničkim izborima rekli što žele da se promijeni, poslali poruku u vezi borbe protiv klijentelizma, o identitetu HDZ-a”, rekao je Stier.

Ustvrdio je kako u HDZ-u postoji alternativa koja je spremna provesti te promjene, koje moraju biti institucionalne, odlučne i brze.

“Moramo promijeniti sve što se mora, a zadržati što je dobro. Nema rušilačke politike, moramo biti odgovorni. Za rejting stranke ne bi bilo dobro da ovaj proces predugo traje, jer, naravno, unutarstranački izbori traže i određenu polemiku”, kazao je Stier.

Zato, dodao je, izbori moraju biti vremenski ograničeni, a zatim moramo ujediniti stranku i osnaženi izaći na parlamentarne izbore.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> POSLJEDNJA EUROPSKA DRŽAVA KOJA NIJE UKINULA SMRTNU KAZNU Mlada braća saznala jezivu presudu zbog gnjusnog zločina
>>> „Isus mi je vratio život“: 14-godišnja djevojčica koju su liječnici proglasili mrtvom šokirala je sve kada je ustala iz kreveta
>>> General Sačić: Pravi neprijatelj je danas “unutrašnja bagra” poput Stazića i Beljaka, avioni tu neće pomoći
>>> Penava ruši Plenkovića? “Ne možemo više šutjeti”!
Komentari

Komentari