Utorak, 11 kolovoza, 2020

KRAJ ISIS-a NIKAD BLIŽI: Notorni vođa jedva preživio pokušaj atentata, pobjegao je Amerikancima i Rusima, a sad ga ubiti žele i njegovi ljudi

Islamska država ponudila je nagradu onome koji ubije Abu Muath al-Jazairi, za kojeg se vjeruje da je veteranski borac stranog podrijekla

Vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi preživio je pokušaj rušenja s vlasti koji su pokrenuli strani borci u njegovom skrovištu u istočnoj Siriji, a u međuvremenu je teroristička skupina raspisala i nagradu za glavu vođe zavjere, vjeruju brojni obavještajni krugovi, piše The Guardian. 

Pokušaj puča

Vjeruje se kako se incident dogodio 10. siječnja u selu blizu Jajina u dolini rijeke Eufrat, gdje je džihadistička skupina pokušavala zadržati vlast nad tim područjem. Obavještajni dužnosnici tvrde kako je pokušaj ubojstva Baghdadija doveo do borbe između stranih boraca Islamske države i tjelesnih čuvara vođe Islamske države koji su ga uspjeli odvesti u obližnju pustinju što mu je spasilo život.

Islamska država ponudila je nagradu onome koji ubije Abu Muath al-Jazairi, za kojeg se vjeruje da je veteranski borac stranog podrijekla i koji je jedan od 500 boraca ISIS-a koji je ostao u tom području. Iako Islamska država nije direktno optužila Jazairija za pokušaj puča nagrada za glavu jednog od starijih članova terorističke organizacije je neubičajan potez i obavještajci vjeruju kako je upravo on glavni vođa zavjere.

“Dobili su informaciju o tome baš na vrijeme”, rekao je obavještajni dužnosnik.

“Dogodio se sukob u kojem je poginulo dvoje ljudi. To je uključivalo element stranih boraca, ljude od njegova povjerenja”.

Posljednji otpor?

Irački dužnosnici i njihovi kolege u Velikoj Britaniji i SAD-u su uvjereni kako je Baghdadi nedavno proveo vrijeme u drastično smanjenom prostoru takozvanog kalifata, u kojem je došlo nakon dvije godine kontinuiranih poraza do regrupiranja najtvrdokornijih članova Islamske države za ono što bi moglo biti priprema za posljednju bitku.

Pokušaj zadržavanja područja uključuje visoke dužnosnike i ostatke stranih boraca koji su došli u Irak i Siriju od 2013. do 2015. godine, što je dovelo tada do povećanja članova ekstremističke organizacije na najmanje 70 tisuća osoba. Na području ostaje oko 500 militanata sa svojim obiteljima, uzevši da s jedne strane su im kurdske snage na sirijskoj strani iračke granice koje podržava SAD-e, a na drugoj šijitski borci koje podržava Iran.

Masovno se predaju kurdskim snagama

Kako se smanjivala kontrola nad područjem koje je donedavno bilo u rukama Islamske države i kako su vođe bili ubijeni, Baghdadijeva lokacija postajala je sve zanimljivija. Dijabetičar s visokim krvnim tlakom koji ima trajnu ozljedu koju je zadobio u zračnim napadima prije četiri godine, al-Bagdadi je u bijegu od vojski četiri države kao i deset tisuća članova militanata otkako je njegov jedini javni nastup bio da sam sebe uspostavi vođom kalifata u džamiji al-Nuri u Mosulu sredinom 2014. godine.

I dok su širile glasine o nemirima organizacije, sve do sada je bilo vrlo malo dokaza što je sugerira ozbiljnu prijetnju iznutra al-Baghdadijevom vodstvu ili životu. Oni koji su ostali blizu terorističkog vođe su sami ideološki veterani, čija je lojalnost testirana godinama u brojnim bitkama. Međutim, borci Islamske države, među kojima su i tvrdolinijaši, svaki dan u posljednjaa tri tjedna bježe iz ratom razorenog područja, a prije samo nekoliko tjedan nekoliko tisuća militanata kao i njihove obitelji predali su se kurdskim snagama blizu Deir el-Zora.

Taoci kao metoda pregovora

Među nedavno zatočenim borcima je veliki broj stranaca, od kojih neki tvrdi kako su bili prisiljavani povlačiti se na teritorij Islamske države nakon mjeseci hektičnih napada. Kurske snage vjeruju kako strani borci ostaju oko ostataka vodstva ISIS-a. Vjeruje se kako su neki od zarobljenika među njima, uključujući i britanskog novinara John Cantlie, koji je jedan od više od 25 stranaca koji su u zatočeništvu ISIS-a u Raqqi.

Podsjećamo, Islamska država zatočila je Cantlija u Siriji 2012. godine i potom je napravila seriju propagandnih videa za skupinu. Novinar nije viđen otkako je objavljen posljednji video u 2016. godini, ali početkom ovog tjedna britanski ministar sigurnosti Ben Wallaceizjavio je pred okupljenim novinarima kako on vjeruje da je Cantlie još uvijek živ. Izvješća objavljena u utorak sugeriraju da ISIS koristi Cantlieja i druge taoce kako bi mogli pregovoriti siguran prolaz.

Smaknuća i bombe u porastu

Kurdske snage i obavještajni dužnosnici u Irak pretpostavljaju kako ostaci skupine imaju dovoljno oružja i boraca da prežive barem još jedan mjesec, ukoliko odluče nastaviti s borbama. Borci imaju rute za bijeg prema pustinjama, međutim sirijski režim i ruske snage aktivne su na jugu tog područja što predstavlja problem za sve one koji žele pobjeći.

Ceste prema fronti su prepune ostataka od nedavnih bitki. Zgrade koje su uništene u zračnim napadima su opljačkane za dijelove, a ceste koje vode prema sirijskoj granici izdubili su ekstremisti Islamske države koji predstavljaju posljednji otpor na tom području, prenosi danas.hr

Usprkos gubitku teritorija, postoje dokazi kako se pobunjenici ponovo pojavljuju u Iraku, blizu područja s kojeg je krenuo napad na Mosul u lipnju 2014. godine. Brojne bombe na cestama i smaknuća u porastu su od prošle godine, izjavili su dužnosnici u sjevernom Iraka. A sada se vjeruje kako je Islamska država barem na kratko odustala u pojedinim dijelovima Mosula i obližnjeg Nineveha.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ODGOVOR IRINEJA HRVATSKIM BISKUPIMA: Ustaški nastrojeni biskupi u HBK nisu manjina
>>> TUŽNA OBLJETNICA Na današnji dan dogodila se najveća svatovska tragedija u povijesti Hercegovine
>>> OBRAT U PRIČI S KOJOM SU MEDIJI DIGLI PANIKU Djevojka je od kolege iz razreda sama zatražila da joj napravi slovo U?
>>> NETKO JE TO KONAČNO MORAO REĆI: Očitao Dačiću bukvicu ‘Kako je moguće da zamjenik koljača Miloševića uopće govori u UN-u’
Komentari

Komentari