Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

Krah pregovora: Prosvjetari napustili sastanak s ministricom!

Sutra neće biti nastave u školama u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, najavili su prosvjetari koji su napustili sastanak u Ministarstvu rada. Poručili su Vladi da oni i dalje stoje kod svojih zahtjeva te da nastavljaju sa štrajkom.

Završio je sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi koji su raspravljali o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Sastanak je počeo u 10 sati u u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

“Nakon uvodnih rečenica postavili smo pitanje: ima li Vlada termin za rješavanje naših zahtjeva. Nakon razmišljanja dobili smo odgovor da Vlada ne zna. To su rekli i ministar financija Zdravko Marić i ministar rada Josip Aladrović. Njih doživljavam kao Vladu. Objavljuju kako rješavaju pitanje zaostajanja plaća. Mi u tim pregovorima ne želimo sudjelovati”, kazao je Branimir Mihalinec.

“Premijer treba rješavati probleme, a ne skrivati se”, kazao je. “Ovaj izlazak sa sastanka bio je simboličan. Dovoljno je predstavnika sindikata koji su ostali na sastanku i koji mogu pregovarati o osnovici”, dodao je.

“Ostajemo pri našim zahtjevima. Ignoriranjem problema produljuje se sukob”, kazala je Sanja Šprem. “Moja je plaća puno, puno manja, manja je od plaće njegova pomoćnika”, kazala je Šprem na pitanje je li njena plaća veća od premijerove. “Štrajk ne jenjava. Za potrese su krivi oni koji sjede u Vladi”, dodala je.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša izjavio je nakon sastanka da su potpisali protokol o temama pregovora, jednokratnim materijalnim pravima, te naglasio da se može pregovarati i o svim drugim materijalnim pravima.

“Mi niti o jednom materijalnom pravu, osim osnovici u konkretnom apsolutnom iznosu, nismo pregovarali, dakle sve je na stolu, sve je otvoreno”, rekao je Pleša novinarima dodavši kako je sljedeći sastanak predviđen za iduću srijedu.

Najavio je da prijedlog Vlade o povećanju osnovice za 6,12 posto u idućoj godini ide na sindikalna tijela, ali kada dobiju kompletnu sliku Vladine ponude. “Osim osnovice i sve drugo, i kad završimo pregovore onda idemo na sindikalna tijela”, rekao je.

Pleša nije htio ulaziti u to treba li analizu koeficijenata napraviti domaća ili strana tvrtka, ali se složio da je ona potrebna kako bi se napravila što objektivnija analiza radnih mjesta.

Jagić: To je startna pozicija, vidjet ćemo što će dalje biti

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić ocijenio je kako je prijedlog povećanja osnovice za 6,12 posto dobar početak.

“To je startna pozicija, vidjet ćemo što će dalje biti, protokol je potpisan, pregovarat će se ne samo o jednokratnim materijalnim pravima, već i o drugim materijalnim pravima policijskih službenika, a kasnije započinjemo pregovore s resornim ministrima za povećanje koeficijenta na 1,0 “, kazao je Jagić.

Dodao je da koeficijenti nisu bili tema sastanka ali njegov sindikat i dalje inzistira na najnižem koeficijentu od 1,0 za policijskog službenika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je da će sada riješiti osnovicu i razgovarati o jednokratnim materijalnim pravima. I on se složio da je potrebna pravednija raspodjela sredstava za plaće.

Divjak o nadoknadi: Jedan od načina jest produljivanje školske godine

“Sve opcije su na stolu, ali ne možemo ništa prejudicirati”, kazao je prije sastanka predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić o tome hoće li i policajci u štrajk. Kazao je i da su policajci i policajke najpotplaćeniji među javnim službama te će i dalje tražiti povećanje koeficijenta.

Ministrica Blaženka Divjak govorila je o nadoknadi izgubljenih dana nastave u školama te poručila da se mora razgovarati.

“Dat ćemo nekoliko alternativnih prijedloga. Jedan od načina jest produljivanje školske godine”, rekla je Divjak.

Komentari

Komentari