Subota, 8 kolovoza, 2020

Kovač prozvao Plenkovića zbog imenovanja Pejčinović Burić u VE: ‘Nadam se znanstvenom radu na temu njezina uspjeha’

U petak je unutar Hrvatske demokratske zajednice bilo izraženo neslaganje pojedinih članova s politikom koju provodi Andrej Plenković.

Zastupnik HDZ-a i član saborskog Odbora za vanjske i europske poslove Miro Kovačuoči sjednice odbora na kojoj se raspravljalo o predloženom ministru, pozvao je na rekonstrukciju unutar stranke.

“Danas ćemo birati nove ministre. Posao u državi treba uraditi za ljude koji u Hrvatskoj žive. Za pobjedu HDZ-a na sljedećim izborima potrebna nam je rekonstrukcija u HDZ-u.”

Unutarstranački sukob nastavio se i na sjednici odbora zbog imenovanja Marije Pejčinović Burić glavnom tajnicom Vijeća Europe.

Kovač je izjavio “da se nada znanstvenom rada na temu uspjeha Pejčinović Burić”.

“Kako je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe? Možda se i ja osobno na tom planu malo angažiram.”, rekao je Kovač.

Plenković je stao u obranu svoje ministrice i odgovorio Kovaču:

“Izabrana je vrlo zahtjevnim diplomatsko političkim i lobističkim naporom Republike Hrvatske.”

Nakon sjednice, Plenković je komentirao pozive na rekonstrukciju HDZ-a.

“Treba najprije Vladu rekonstruirati, a HDZ konsolidirati. Vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri”, odgovorio je  predsjednik Vlade i šef HDZ-a Andrej Plenković.

Kovač je Plenkovićeve riječi protumačio tvrdeći da prihvaća njegovu tezu o potrebnim promjene.

“To znači da gospodin Plenković prihvaća moju tezu, ja sam rekao rekonstrukcija, on je rekao konsolidacija, znači da prihvaća moju tezu da su potrebne promjene”, rekao je Kovač.

Jandroković o Kovaču: Današnji potez u mojim ga očima diskvalificira za čelnika HDZ-a

Sukob izmešu Plenkovića i Kovača komentirao je i predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

“Dakle, ono što je on danas učinio, barem u mojim očima, ga diskvalificira za čelnika Hrvatske demokratske zajednice. To se ne radi. Kada tvoja vojska, kada tvoja politička obitelj, kada tvoja stranka vodi ovakve ozbiljne političke bitke moramo biti svi zajedno, svi skupa, a svoje osobne ambicije izražavat ćemo onoga trenutka kada za to dođe vrijeme. Dakle, u današnjem istupu, čini mi se da je svoje osobne ambicije stavio ispred interesa HDZ-a i, što se mene tiče, to je bio loš politički potez.”, rekao je Jandroković za Novu TV.

Božinović Kovaču: ‘S dolaskom Andreja Plenkovića HDZ je postao stvarno demokratska stranka’

Izjavu Mire Kovača o rekonstrukciji HDZ-a komentirao je i ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović za RTL.

“S dolaskom Andreja Plenkovića HDZ je postao stvarno demokratska stranka”, kazao je Božinović.

“Ne govorimo o rekonstrukciji, predsjednik je spomenuo puno bolji termin, jedna vrsta konsolidacije. Vi znate, sjećate se s kojim porukama je on krenuo u kampanju. Dakle svima nama u cijelom društvu, pa tako i HDZ-u treba jedna transformacija, a on je i provodi i provodi je na način da uvijek do sada, u svakom trenutku dobiva podršku”, ustvrdio je.

Podsjetimo, dužnost glavne tajnice Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić preuzet će u listopadu. Most nezavisnih lista osudio je krajem lipnja otvaranje novog poglavlja pristupnih pregovora Srbije i EU ustvrdivši kako Srbija ne izvršava preuzete obveze, a postavili su i pitanje “povezanosti izbora Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe uz srbijansku podršku, s neutemeljenim napretkom Srbije u pregovorima”.

Grmoja je rekao i kako ministrica Pejčinović Burić već dvije godine krši važeću Odluku hrvatske Vlade i odbija sazvati obavezne sastanke vladinog Povjerenstva za nadzor srbijanskog poštivanja obaveza preuzetih pri otvaranju Poglavlja 23. o pristupanju Srbije u EU.

Miru Kovača se ubraja među oponente predsjedniku HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću u stranci, a u medijima se spekuliralo da bi se mogao kandidirati i za novog predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima koji bi se trebali održati iduće godine.

Komentari

Komentari