Četvrtak, 9 srpnja, 2020

Kosovski premijer Haradinaj poručio srbijanskom predsjedniku Vučiću: ‘Neću pregovarati s tim gadom’

Kosovski premijer  Ramush Haradinaj, izjavljivao je ”da će se držati dalje od pregovaračkih razgovora sa Srbijom”. Takav stav ponovio je i ovih dana, zasolivši uvredama srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Haradinaj je bio zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK), njegova dva brata Luan i Shkelzen, poginuli su u borbama protiv srbijanske vojske.

Jedan od razloga zašto ne bi želio sjediti za stolom sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Haradinaj je rekao u intervjuu za njemački list Der Spiegel.

“Neću pregovarati s tim gadom”, izjavio je Haradinaj, a taj je citat njemački list stavio u naslov intervju koji je objavljen prije nekoliko tjedana, ali ga je Der Spiegel aktuelizirao nakon pregovora u Berlinu.

Der Spiegel Haradinaja opisuju kao ‘profinjenog državnika koji voli biti premijer na Kosovu’.

“Bivši zapovjednik pobunjenika sada savršeno nosi državnu uniformu: cipele po mjeri, tamno odijelo, zlatne manžete. Okružen strahopoštovanjem dvorana, Ramush Haradinaj je dočekan u Prištini, sjedištu kosovske vlade.

Tvrdi da Haradinaj nije bio na čelu OVK, zajedno sa svojim sljedbenicima, ”danas možda Kosovo ne bi postojalo”.

“Da nije bilo Haradinaja i njegovih boraca, možda ne bi postojala najmlađa republika u Europi”, piše Der Spiegel.

“Pod kodnim imenom ‘Smajl’, zapovijedao je dijelovima vojske milicije UCC-a devedesetih godina, što je kulminiralo ustankom etničkih Albanaca protiv srpskih okupatorskih snaga na Kosovu. Danas je on šef zemlje koja traži svoje mjesto u Europi.

“Dvadeset godina nakon NATO bombardiranja koje je prisililo povlačenje jugoslavenske vojske od 24. ožujka 1999. godine, Kosovo ostaje problematično dijete na Balkanu. Mini republika, koja ima jedva dva milijuna stanovnika i 90 posto albanskog stanovništva, još uvijek nije priznata od strane više od 80 država – uključujući pet članica EU.”


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> CULEJ SLEDIO INSTITUCIJE: Otkrio sam tko je bio vođa četničke pobune u Borovu selu
>>> OTAC ZAGREBAČKOG ŠKOLARCA BIJESAN ZBOG CIJENE DVODNEVNOG IZLETA U ZADAR: ‘Sramota, pa tko si to može priuštiti?!’
>>> (VIDEO) Miro Bulj pita Plenkovićevog koalicijskog partnera zna li kako je biti Hrvat u Borovu?
>>> STOJI GRAD! Emotivna Predsjednica zaplakala na vrhu Vodotornja u Vukovaru
>>> ROBERT JE PREŽIVIO POKOLJ! Detaljno prepričao masakr policajaca u Borovu Selu: ‘Ubojice su bile životinje’
Komentari

Komentari