KOSOVSKI MEDIJI DIGLI PANIKU: Srbije se sprema za napad!?

Podijeli

U proteklim je danim i tjednima u Srbiji stvorena svojevrsna medijska histerija oko isporuke vojne tehnike koju je donirala Rusija, uz tvrdnje kako Rumunjska blokira isporuku oklopnih vozila BRDM-2M i tenkova T-72MS.

Oklopnjaci su ipak počeli stizati, pa je prvih 10 od ukupno 30 moderniziranih vozila proizvedenih u 80-im godinama predstavljeno u Nišu, gdje je smještena 3. brigada Vojske Srbije, uz veliku medjisku pozornost i krajnje bombastične naslove i komentare.

Bez čitanja tekstova, moglo se zaključiti da je Srbiji isporučena divizija T-14, a ne desetak zastarjelh oklopnjaka koje Rusija više ne koristi, već ih donira i prodaje podobnim režimima.

Paniku su napravili i kosovski mediji, uvjereni da je riječ o pripremi za napad na Kosovo. Činjenica je da su BRDM-2MS, kako su označeni, izvidnička vozila, te su namjenjeni novoj izvidničkoj bojni koja će biti smještena u Nišu.

Imaju novi ovjes i jači dizelski motor, te moderne komunikacijske sustave. Modernizacija je donijela i novu dnevno-noćnu optroniku te sustav upravljanja vatrom, pa je sada glavno oružje, teška strojnica KPVT od 14,5mm, stabilizirana.

Time se omogućava djelovanje i iz pokreta, a pojačana je i balistička zaštita s 20 dodanih oklopnih ploča. One pružaju zaštitu sa svih strana od metaka kalibra 12,7mm, što je, ironično, bolje nego zaštita modernog srbijanskog borbenog oklopnog vozila Lazar-3.

Naime, prije tjedan dana srbijanski ministar obrane Vulin posjetio je i obuku pripadnika 41. pješačke bojne 4. brigade na Lazaru-3, u bazi Jug.

Rečeno je da će se nabavljati dodatni Lazari, ali tom prilikom zapovjednik bojne je istaknuo odličnu pokretljivost vozila te vlastito zadovoljstvo što Lazar-3 pruža dobru zaštitu, od metaka 12,7mm frontalno te 7,65mm bočno.

Zapovjednik se vjerojatno zabunio i mislio na kalibar 7,62mm, iako postoji i stari puščani metak 7,65mm. No ta je razina zaštite za ovakvo vozilo tragična, čak slabija od BRDM-2MS.

Stoga smiješno zvuči Vulinovo hvalisanje kako Lazar-3 ispunjava najviše svjetske standarde, te se ravnopravno nosi sa proslavljenim borbenim vozilima, posebno spomenuvši Patriu AMV, vjerojatno jer iste koristi HV. Za usporedbu, Patria pruža zaštitu od 30mm potkalibarnih kinetičkih penetratora.

S obzirom na baziranje novih oružanih sustava, kao i profila nabava, koji se polako uvode u VS, jasno je kako se modernizacija srbijanskih snaga usmjerava prvenstveno prema Kosovu.

Stignu li i tenkovi T-72MS koje također donira Rusija, vrlo je izgledno da će i oni biti razmješteni u 2. ili 4. brigadi, koje imaju prioritet u opremanju, jer kao i 3. okružuju Kosovo. I dok nije bilo potrebe za panikom oko BRDM-2MS, trendovi usmjerenosti opremanja VS s pravom zabrinjavaju Kosovo, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KOLINDA UVRIJEDILA BIH HRVATE: Komšić je politički predstavnik Hrvata
>>> SNALAŽLJIVI HRVATI KORISTE RUPU U ZAKONU: Mnogi daruju svoje automobile i štede tisuće kuna. Država pak gubi milijune
>>> HDZ-OVCI BJESNE NA PLENKOVIĆA: Pa koga nam je to doveo! Nije stranka njegova prčija
>>> (VIDEO) HRT1 u Vijestima tvrdi da je u Jasenovcu ubijeno više od 116.000 Roma
Komentari

Najnovije