Utorak, 2 lipnja, 2020

KOSOVSKA POLICIJA UHITILA SRBE OPTUŽENE ZA KRIMINAL: Vučić poručio da neće dopustiti novu Oluju

Kosovski premijer Ramush Haradinaj poručio je u utorak da akcija policije (KPS) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) na sjeveru Kosova ima za cilj provođenje zakona, a Srbe pozvao na mir.

„Akcija je uperena protiv osoba uključenih u ilegalnu trgovinu, organizirani kriminal i druga kriminalna djela“, prenose prištinski mediji Haradinajevu objavu na Facebooku.

„Neke od osoba uključenih u ta djela su i službenici carine, policije, ali i obični građani. Kao premijer potvrđujem da se radi o provođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon”, napisao je Haradinaj.

Glasnogovornik međunarodnih snaga (KFOR) navodi da Kosovska policija provodi akciju po nalogu tužiteljstva na cijelom Kosovu.

„Operacija Kosovske policije provodi se po nalogu Tužiteljstva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal“, izjavio je agenciji Tanjug glasnogovornik stožera KFOR-a Vinchenco Grasso.

Kosovski mediji navode da među uhićenima ima i Srba i Albanca, dok KPS u priopćenju ukazuje da je bilo i oružanog otpora.

Kosovska policija (KPS) priopćila je da je, unatoč oružanom otporu, u akciji u sjevernom dijelu uhićeno „nekoliko policijskih dužnosnika i građana, osumnjičenih za sudjelovanje u organiziranom kriminalu, krijumčarenju robe i zlouporabe službenog položaja“.

Ovoj operaciji pethodnila je višemjesečna istraga Kosovske policije i Specijalnog tužiteljstva Kosova, koja je „rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih dužnosnika i nekih građana“ u organizirane kriminalne skupine, a sumnjiče se za krijumčarenje robe, zlouporabe službenog položaja i davanje mita“, navedeno je u priopćenju KPS.

Dodaje se da je u „unatoč oružanom otporu u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija nastavljena, uključujući uhićenja i kontroliranje nekih lokacija“, što je rezultiralo zaplijenom „relevantnih dokaza kao i dugih cijevi“.

U Beogradu će danas biti nastavljena jučer započeta sjednica posvećena Kosovu, na kojoj će se zastupnicima ponovno obratiti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je u jučerašnjem dvipolsatnom govoru kazao da je s kosovskim Albancima neophodan kompromis i da je došlo „vrijeme izbora između slatkih laži i gorke istine“ o Kosovu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u utorak da će Vojska Srbije zaštititi srpski narod na Kosovu ukoliko bude ugrožen te je nazvao „licemjernim“ poruke predstavnika NATO-a da je jutros započeta akacija kosovske policije borba protiv korupcije i kriminala.

„Dovoljno nam je jasno o kakvom je licemjerstvu riječ i jutros sam naložio punu borbenu spremnost i naša vojska, ukoliko dođe do bilo kakvog ugrožavanja na Kosovu i Metohiji, zaštitit će naš narod“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije gdje je danas nastavljena jučer započeta sjednica posvećena Kosovu.

Svjesni smo svega što se zbiva i nastavit ćemo raditi na očuvanju mira i stabilnosti, kazao je srbijanski predsjednik.

On je ponovio da Srbija „neće dopustiti novu Oluju“.

„Borit ćemo se da sačuvamo mir i stabilnost, ali bit ćemo spremni da u najkraćem mogućem roku zaštitimo naš narod. Ako dođe do daljnjih napada na srpski narod Srbija će pobijediti“, kazao je Vučić.

„Do sada je potvrđeno uhićenje 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriju tri općine, Zubin Potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica“, rekao je Vučić zastupnicima u nastavku jučer započete sjednice o Kosovu Hina

Komentari

Komentari