Subota, 24 listopada, 2020

Koronavirus u Splitu? KBC Split će održati presicu u 13 sati, evo što kaže ravnateljica klinike za infektivne bolesti

Na Odjelu za infektivne bolesti KBC-a Split od nedjelje navečer nalazi se zbog sumnje na koronavirus mlađi muškarac, a press konferencija na kojoj će biti objavljeno više detalja zakazana je za danas u 13 sati u KBC-u Split, javlja N1.

“Pacijent je donedavno boravio u Kini i ima simptome, pa po protokolu mora biti izoliran od ostalih pacijenata.

Do daljnjega će ostati izoliran, a Klinika za infektologiju KBC-a Split ima osiguran prostor za izolaciju koji je odvojen od ostatka Klinike, ima zaseban ulaz te sve što je potrebno da osoba eventualno zaražena koronavirsuom bude odvojena od ostalih bolesnika, a svu potrebnu opremu za ovakve slučajeve ima i medicinsko osoblje.

Ako se potvrdi postojanje koronavirusa, pacijent će se prevesti u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu”, javlja N1.

Prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, javila se u N1 Studio uživo i prokomentirala trenutnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Prema uputstvima moramo pokušati imati tri različita PCR testa. Ako su sva tri testa pozitivna, onda je test pozitivan. Mi smo zasad jedini za dijagnostiku. U dogovoru smo i s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo da se i kod njih postave testovi”, rekla je Markotić i osvrnula se na slučaj iz Splita:

“Što se tiče Splita, tu se radi nalaz. Ako će trebati raditi provjere, radit ćemo. Kad ćemo imati nalaz, javnost će biti upoznata nakon što upoznamo relevantne sudionike u lancu liječenja.”

KBC Split danas u 13 sati održat će press konferenciju.

Dodala je da su se za press konferenciju odlučili zbog informiranja i umirivanja javnosti, a neslužbene informacije neće objavljivati. Također, kao članica ekspertne skupine, kaže da sve instance odlično funkcioniraju i da su neprestano u kontaktu s ministarstvom i drugim relevantnim ustanovama.

“Naše zdravstvo je dobro koliko god ga kritizirali, naša infektologija je vrhunska, imamo tradiciju Andrije Štampara i puno međunarodnih eksperata. Ne zaostajemo za svijetom”, istaknula je pa prokomentirala činjenicu da u Hrvatskoj postoji samo jedna zarazna bolnica, dok je Kinezima trebalo samo osam dana da izgrade bolnicu.

“Postoji dogovor da u tri KBC-a imamo tri naše klinike s vrhunskim stručnjacima. Sve je dobro organizirano, svatko zna svoj posao. Mi smo kao institucija jedinstveni u Europi i iz svijeta kažu da je to odličan primjer i za druge. Bila bih silno sretna da Kinezi i nama na brzinu izgrade jednu-dvije nove zgrade”, kaže Markotić.

Smatra da građane ne treba posebno upozoravati zasad, te da se treba pridržavati jednostavnih higijenskih pravila.

“Zasad se svi mogu ponašati normalno, nema potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj. Preporuke su da se ne ide ako nije prijeka potreba u Kinu. Tu je dobro pranje ruku, maska ako je potrebno… Zapravo sve kako bi se trebali ponašati kod gripe tako i kod koronavirusa ako u Europi zavlada epidemija.”

Komentari

Komentari