Subota, prosinac 7, 2019

Kopal objasnio zašto su rekli po svom istraživanju da će HDZ u Lici dobiti 45,5 posto

Savjetnik premijera Robert Kopal komentirao je rezultate izbora u Ličko-senjskoj županiji.

Podsjetimo, iz HDZ-a su u petak, dva dana prije izbora za Ličko-senjsku županiju, poručili da je anketa agencije Promocija plus za RTL koja HDZ-u daje 28,1 posto glasova, a disidentu te stranke koji se bori za novi mandat župana Darku Milinoviću tek nepunih 4 posto manje, “znatno nadmašila statističku procjenu”, te su iznijeli rezultate svoje ankete po kojoj će za HDZ glasati 45,5 posto birača, a za Milinovića njih samo 14,8 posto.

To je podatak koji je Kopal iznio u petak ujutro, a u petak popodne, kaže da je napravljena – “rekalibracija modela” te da su svim ključnim dionicima kumunicirali nove podatke po kojima na nedjeljim izborima HDZ osvaja od 13 do 15 mandata, odnosno oko 40 posto glasova.

“Scenarij A je bio 38, a senarij B 36 posto. Scenarij B je taj koji je bio bitan. Koliko posto smo imali na kraju? I onda što sam ja pogriješio? Nikad u četiri godine nismo pogriješili, razlog zašto ne griješimo zato što primijenjujemo vrlo napredne znanstvene metode i zato što non-stop učimo. Ne radi se o tome da smo bahati ili prepametni, mi stalno učimo”, poručio je Kopal, prenosi N1

“I u sljedećim predviđanjima ćemo biti točni, ali ne mislimo javno istupati, nije to smisao”, dodao je.

Kopal kaže da su svojom anketom izašli van jedino iz razloga što su mjerenja drugih pokazala veliku razliku i odstupanja.

Kaže da se može postaviti i pitanje je li netko iznošenejm anketa koje ne pokazuju pravo stanje želio utjecati na javno mijenje.

“U obrani smo morali izaći vani”, kazao je Kopal.

Koalicija HDZ/HSS/HSP-AS/HSU/HBS pobijedila je na nedjeljnim prijevremenim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije dobivši 7.631 (35,4 posto). Druga po broju osvojenih glasova (20,4 posto) je Milinovićeva nezavisna lista, treći je HSP (17,2 posto), četvrta nezavisna lista Ante Dabe (9,8 posto), peti SDSS (5,36 posto). Manje od 5 posto glasova osvojili su SDP (3,9 posto), Živi zid (3 posto), HSLS/ HNS (2,8 posto) i Bandićeva stranka (1,9 posto).

Komentari

Komentari