Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata čvrsto uz Penavinu inicijativu: ‘Ne smijemo i nećemo zaboraviti žrtvu Vukovara’

“Ne smijemo i nećemo zaboraviti žrtvu Vukovara (bivše općine Vukovar), Bogdanovaca, Berka,Bapske, Lovasa, Tovarnika, Tompojevaca , Mikluševaca, Čakovaca, Nuštra, Cerića, Škabrnje kao i svi počinjeni zločini u Lici,zadarskom zaleđu, kao i sve žrtve u Domovinskom obrambenom ratu. To nije pitanje branitelja ili braniteljskih udruga, to je pitanje svih nas, pitanje ljudskosti i čovječnosti, pitanje Vlade RH, DORH-a, i svih drugih državnih institucija koje hrvatski narod plaća.” – poručili su iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara u otvorenom pismu. U njemu su podržali poziv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave na miran prosvjed protiv nedovoljne aktivnosti hrvatskih institucija na procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Vukovaru u Domovinskom ratu koji će se održati 13. listopada u Vukovaru.

Njihovo otvoreno pismo, kojega potpisuje predsjednik Koordinacije, Franjo Šoljić, u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Dajemo potporu inicijativi gradonačelnika Penave”

“Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, ali i udruge okupljene oko koordinacije sa područja cijele županije, u svojim dosadašnjim obraćanjima hrvatskoj javnosti tijekom 2018.godine u dva navrata je skrenula pozornost na učinkovitost, odnosno neučinkovitost i tromost sustava vezano za ne rješavanje ratnog zločina na području cijele bivše općine Vukovar, te današnje županije Vukovarsko – srijemske.

Sukladno Statutu Koordinacije imamo obvezu i dužnost voditi brigu i skrb o obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i stradalnika ,tako i u ovom slučaju dajemo potporu inicijativi gradonačelnika Vukovara g. Ivana Penave o održavanju mirnog i apolitičnog prosvjeda 13. listopada 2018.godine u gradu Vukovaru vezano na temu šutnje institucija hrvatskog društva u procesuiranju ratnog zločina kao i odgovornih osoba koje su isti počinile na području grada Vukovara i cijele Vukovarsko- srijemske županije.

Period od 27 godina je predugačak

Ne smijemo i nećemo zaboraviti žrtvu Vukovara (bivše općine Vukovar), Bogdanovaca, Berka,Bapske, Lovasa,Tovarnika, Tompojevaca , Mikluševaca, Čakovaca, Nuštra, Cerića, Škabrnje kao i svi počinjeni zločini u Lici,zadarskom zaleđu, kao i sve žrtve u Domovinskom obrambenom ratu. To nije pitanje branitelja ili braniteljskih udruga, to je pitanje svih nas, pitanje ljudskosti i čovječnosti, pitanje Vlade RH, DORH-a, i svih drugih državnih institucija koje hrvatski narod plaća.

Također želimo još jednom napomenuti kao branitelji, ali i ljudi koji se svakodnevno susreću sa problematikom ratnog zločina, da je period od 27 godina predugačak, a jako je malo ili gotovo ništa učinjeno na području cijele Hrvatske u smislu rješavanja ratnog zločina.”

Komentari

Komentari