Subota, 24 listopada, 2020

Kontroverzni tajkun iz Srbije nakon Nove tv i N1 kupuje i Tele2

Slovenia Broadband, kompanija u vlasništvu United Groupa, dobila je danas, kako neslužbeno doznaje portal novac, zeleno svjetlo hrvatske antimonopolske agencije za preuzimanje hrvatskog Tele2.

Prema informacijama kojima raspolaže novac.hr, a koje je potvrdio izvor blizak Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Vijeće za zaštitu tržnišnog natjecanja odobrilo je preuzimanje Tele2 od strane Slovenia Broadbanda. Slovenia Broadband je od AZTN-a zatražila odorbenje još u svibnju prošle godine kada je objavljeno preuzimanje vrijedno 220 milijuna eura.

Koncentracija je, kaže izvor, sada odobrena bez ikakvih uvjeta. United Group je, inače, vlasnik i Nove TV i N1 televizije, a jedan od suvlasnika je kontroverzni srbijanski tajkun Dragan Šolak, koji se obogatio u vrijeme Slobodana Miloševića, te američki KKR fond – Kravis, Kohlberg, Roberts, koji upravlja imovinom vrijednom čak 120 milijardi dolara.

AZTN-u se na javni poziv zainteresiranima za dostavom mišljenja i primjedbi na provedbu koncentracije bio odazvao jedan zainteresirani poduzetnik. On je, kako je bilo objavljeno u studenome prošle godine, dostavio svoje mišljenje i primjedbe o mogućim učincima provedbe te koncentracije na tržišno natjecanje te ga potkrijepio mišljenjem neovisnog pravnog stručnjaka.

U mišljenju navodi kako smatra da bi provedba te koncentracije, s obzirom na tržišnu snagu povezanih društava, mogla imati značajan negativan učinak na tržišno natjecanje, kao i negativne učinke na tržišno natjecanje uslijed prelijevanja tržišne snage povezanih društava Slovenia Broadbanda s medijskih tržišta na tržište telekomunikacija, stvaranja mogućih zapreka na nekom od veleprodajnih tržišta i povezanih maloprodajnih tržišta te s obzirom da je pružanje usluga elektroničkih komunikacija i njihov rast povezan s mogućnošću korištenja TV usluge i sadržaja koji se putem te usluge pruža. Ukratko, stvorio bi se monopol, i United bi mogao manipulirati cijenama usluga. A to je upravo način na koji se Šolak obogatio:

“Čovjek je postao milijarder kad mu je država gotovo besplatno prepustila monopol na tržištu kablovske televizije i telefonije. I ne samo da mu nikada nije naplaćeno ništa za državne resurse koje je koristio, nego mu je kasnije omogućeno da na prihod veći od milijardu eura izbjegne porez tako što je SBB u Srbiji prodao preko fantomskih off-shore firmi”, rekao je svojevremeno za srpske medije jedan ugledni srpski biznismen koji nije skrivao da je ogorčen povlaštenim tretmanom koji Šolak uživa u Srbiji.

O njemu se pisalo i u BIH: “Televiziju N1 osnovao je zato da, kad sudovi, inspekcija ili SIPA počnu pretraživati njegove poslove, poput nelegalnog emitiranja kanala, neplaćanja poreza, uzurpiranja elektro stupova u vrijednosti preko 11 miliona maraka, nepoštivanja sudskih presuda u slučaju Sport Klub, putem informativnog programa televizije N1, napada službenike organa koji ga istražuju i optužuje ih da rade protiv interesa stranog kapitala i da će ih i dalje javno osuđivati i šikanirati šaljući tako svima poruku, da ne smiju ni kažnjavati niti istraživati njegov Telemach”, pisale su Prvenovine iz BIH. “Šolak je došao na ideju da otvori N1 televiziju koja se financira ilegalnim emitiranjem NetTV-a (sa sjedištem u poreznoj oazi). Šolak je otvorio televiziju N1 u Luksemburgu, kako bi izbjegao kažnjavanje od Regulatorne agencije i organa drugih država gdje se emitira”.

Kohlberg, Kravis i Roberts su pak poznati po neprijateljskom preuzimanju američke u međuvremenu propale megakorporacije RJR Nabisco, o čemu je snimljen dokumentarac “Barbari pred vratima”. Oni su bili pioniri tzv. “Leveraged buyouta”, gdje se kompanija kupuje novcem – same te kompanije, a što je dotjerano do savršenstva u hrvatskoj privatizaciji.

United Group  je jedan od vodećih pružatelja telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi, a u kuloarima se spominje da bi mogao biti zainteresiran i za kupovinu Optima telekoma.

Komentari

Komentari