Nedjelja, 16 veljače, 2020

Kontraadmiral Stipanović i viceadmiral Johnstone razgovarali o unaprjeđenju suradnje HRM-a i NATO-saveza

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) kontraadmiral Predrag Stipanović i zapovjednik MARCOM-a, Savezničkoga pomorskog zapovjedništva NATO-saveza u Northwoodu viceadmiral Clive Johnstone razgovarali su u srijedu u Splitu o unaprjeđenju suradnje HRM-a i pomorskih snaga NATO-saveza.

“Razgovarali smo o tomu kako unaprijediti vježbe na moru kako bismo zajednički mogli djelovati kada budemo sudjelovali u budućim operacijama”, rekao je kontraadmiral Stipanović i pritom podsjetio da brodovi NATO-saveza posjećuju luke u Hrvatskoj.
“Viceadmiral Johnstone se odazvao našem pozivu i posjetio nas kako bismo mu prezentirali svoje sposobnosti i mogućnosti s kojima HRM raspolaže”, rekao je kontraadmiral Stipanović. Po njegovim riječima, cilj posjeta viceadmirala Johnstonea bio je da se vidi kako bismo mogli pridonijeti međunarodnoj sigurnosti.
“Neka naša iskustva koja smo dosad imali u sudjelovanju u operaciji ‘Triton’ (pomaganje u spašavanju migranata na moru) i prevoženju snaga sigurno će biti od koristi za našu buduću suradnju”, ocijenio je Stipanović.

“Ovdje sam kako bih razgovarao sa zapovjednikom HRM-a Stipanovićem i stekao uvid u regiju i kako se ona uklapa u širu NATO-ovu zajednicu”, rekao je Johnstone i dodao da je s domaćinom razgovarao o tomu “kako više integrirati Hrvatsku u NATO-ove aktivnosti”.  “Mene kao britanskoga mornaričkog admirala zanima kako moja zemlja može još više pomoći u izobrazbi hrvatskih mornaričkih kadrova”, rekao je Johnstone.
Na novinarsko pitanje kako ocjenjuje sigurnost na Mediteranu, ocijenio je da je to “komplicirano mjesto i postat će još složenije”.
“Moj šef general Scaperotti govori o tri ‘R’: Russians, radicals i refuges. To su Rusi, nije u pitanju ruska prijetnja, nego njihova prisutnost i ono što čine. Drugo ‘R’ je ono što on naziva radikalima, terorističkom infiltracijom, kako to može utjecati na Mediteran i cijelu Europu. Treće ‘R’ (refuges – izbjeglice) je udar s političkim posljedicama duž Sjeverne Afrike koji vodi u golemi izbjeglički val. Ne možemo se sami nositi s njima i mislim kako ljudi moraju shvatiti da je NATO sam gotovo nevažan nego su bitne članice koje zajedno s Europskom unijom mogu riješiti te probleme”, rekao je Johnstone.

Viceadmiral je u srijedu posjetio i splitsku Gradsku upravu, gdje ga je primio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.
“Činjenica da je viceadmiral Johnston, osim HRM-a posjetio i splitsku Gradsku upravu potvrda je kako se Split pozicionirao i u sigurnosnom smislu kao važna komponenta cjelokupnoga sigurnosnog sustava NATO-oa i Europe”, rekao je Krstulović Opara.
“Počeli smo novu operaciju ‘Sea Guardian’ (Zaštitnik mora) na Sredozemlju i želja nam da što bolje upoznamo zemlje Sredozemlja i kako funkcioniraju njihove mornarice, a glavni cilj je sprječavanje terorizma i povećavanje sigurnosti”, objasnio je Johnstone.
U vezi s ulogom HRM-a u Domovinskom ratu, podsjetio je kako je s predstavnicima iz Hrvatske razgovarao o tome “kako integrirati hrvatsko iskustvo u NATO-ovu osposobljenost”. Pri tomu je rekao kako je među njegovim suradnicima u Londonu i jedan časnik HRM-a koji sudjeluje u svim NATO-ovim operacijama. “Moja je želja da što više hrvatskih vojnika sudjeluje u našim operacijama”, dodao je Johnstone.
Viceadmiral Johnstone stigao je u posjet HRM-u u utorak, a za dvodnevnog boravka obišao je stare gradske jezgre Splita i Trogira. Posjetio je i Satniju za održavanje raketnog naoružanja u vojarni “Sv. Juraj” u Žrnovnici, raketnu topovnjaču RTOP-41 “Vukovar”, spasilački brod SB-73 “Faust Vrančić” te Operativno središte HRM-a, priopćilo je Ministarstvo obrane. /Hina/

Foto: FaH

Komentari

Komentari