Petak, 28 veljače, 2020

KONAČNO STIŽE SNIJEG! (Ako je vjerovati Vakuli)

Pripremite se za promjenu vremena koja nam stiže u subotu. Naime, prema prognozi DHMZ-a, u subotu će biti umjereno do pretežno oblačno, a od sredine dana u središnjoj te osobito gorskoj unutrašnjosti očekuje se snijeg i susnježica uz stvaranje snježnog pokrivača. U unutrašnjosti će još u nedjelju prijepodne biti ponegdje susnježice i snijega.

I glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula najavio je da nam za vikend slijedi promjena vremena. “Ni osobito jaka ni dugotrajna – ali dovoljna da barem malo promiješa i “osvježi” dosadašnji prilično “ustajali” zrak te da barem nakratko na svoje dođu mnogi ljubitelji snijega, a na Jadranu kiše, mjestimice vjerojatno i munja i gromova, te posvuda bure, koja će od subote navečer do ponedjeljka biti većinom umjerena, gdjegod i jaka, s olujnim udarima, te onemogućavati normalno prometovanje”, piše Vakula.

O nadolazećoj promjeni vremena oglasio se i MUP koji je izdao savjete vozačima.

Tijekom vikenda i početkom sljedećeg tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike sa snijegom, susnježicom te mogućom kišom koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom te niskim jutarnjim temperaturama. Zbog navedenog moguća je poledica, odnosno stvaranje snježnog pokrivača, dok se u pojedinim predjelima očekuje i jak vjetar, kažu u MUP-u.

“U takvim okolnostima, kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan, a moguće i zaleđen, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima. Stoga je potrebno da se prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporuka je da se vozilo opremi zimskim gumama koje pri temperaturama nižim od 7°C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik nego ljetne gume.

HAC također apelira na vozače. “Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje se snijeg, a naročito u Gorskom kotaru i Lici. S obzirom na to da je riječ o prvim većim snježnim padalinama, apeliramo na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti. Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, međutim, u zimskim uvjetima da bi vožnja bila što sigurnija, potrebna je dodatna odgovornost i samih korisnika”, kažu.

Komentari

Komentari