Subota, 11 srpnja, 2020

KONAČNO SMO DOČEKALI: Poznati srpski ratni zločinac IZRUČEN Hrvatskoj

Republici Hrvatskoj je u petak, na temelju Europskog uhidbenog naloga, Rumunjska izručila Stevana Budača (1967.), osumnjičenog da je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba 90-tih izvršio ratni zločin protiv civila u Baranji tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Pedesetjednogodišnji Stevan Budač, dvojni državljanin Hrvatske i Srbije, koji je 5. svibnja ove godine uhićen u Rumunjskoj, prepraćen je u zatvor u Osijeku, izvijestio je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH).

Osječki Županijski sud izdao je Europski uhidbeni nalog, temeljem kojeg je optuženik Budač uhićen u Rumunjskoj kada je ušao u tu državu.

Budača se tereti da je od ljeta 1991. do jeseni 1995., u tada okupiranom baranjskom mjestu Batina, u Republici Hrvatskoj, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba, sudjelovao u zlostavljanju, protjerivanju i zastrašivanju tamošnjih Hrvata i Mađara.

Optužnica ga tereti i da je 9. rujna 1991., zajedno s još jednom osobom, pucao i bacao granate na kuću jednog Hrvata, a osam dana poslije i da je s još dvojicom ispitivao i pretukao jednog civila kojemu se od tada gubi svaki trag.

Inače, Stevan Budač, optuženik za ratne zločine protiv civila, je 2002. na osječkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, no Vrhovni sud RH je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> Sin je umro i ostavio veliku plavu mrlju na tepihu: 14 godina kasnije majka je shvatila što je to značilo

>>> MAMIĆ IZAZVAO POMUTNJU: Ova izjava zabrinula stožer vatrenih

>>> AUSTRIJANCI ZNAJU ŠTO SE SPREMA: Traže da Hrvatska pošalje vojsku na granicu s BiH

>>> (VIDEO) POGLEDAJTE NAJVEĆU ZASTAVU IKAD RAZVIJENU NA HRVATSKIM TRAVNJACIMA Sjajna atmosfera u Gradskom vrtu: Više od 18 tisuća navijača pozdravilo Vatrene

Komentari

Komentari