Nationalni park Doñana jedan je od najčešćih lokacija kada je riječ o mogućoj lokaciji Atlantide, ali isto tako spekulira se to i za sve druge lokacije u blizini Gibraltarskih vrata

Nedavno pronađeni čudni cirkularni oblici u močvarama blizu obala Španjolske zahvaljujući satelitskim snimkama britanskih istraživača iz high-tech kompanije Merlin Burrows, potaknulo je bombastičnu najavu kako su konačno pronađeni ostatci legendarnog grada Atlantide, piše IFLScience. 

Nevjerojatno otkriće ?

Merlin Burrows proveli su niz satelitskih skeniranja nad obalnim i močvarnim područjem koji okružuje nationalni park Doñana i pronašli dokaze sakrivenih kružnih oblika kao i brojne statke ruševina u moru. Oni tvrde kako je to čvrst dokaz da je Atlantida postojala i kako će sve pokazati njihov dokumentarac Atlantica.

“Uspjeli smo identificirati povijesne ostatke koji su identični onome što je Platon pisao o Atlantidi i to do posljednjeg detalja…baš kao što je Platon opisao”, tvrde filmaši Merlin Burrowsa što je probudilo skepticizam kod velikog broja ljudi, posebice arheologa, prenosi Danas.hr

Iako je prije na Youtubu bio trailer za navedeni dokumentarac, u trenutku pisanja on je maknut s Youtube. A na stranicama Merlin Burrowsa javlja grešku kada se pokuša vidjeti.

Mit ili povijesno prepričavanje?

Naime, mit o Atlantidi je baziran isključivo na djelu antičkog grčkog filozofa Platona koji je u dva svoja djela opisao civilizaciju koja je bila nevjerojatno napredna kada je navodno postojala 9000 godina prije njega i koje je uništila erupcija vulkana u samo jednom danu. Platon je naveo kako je navodna civilizacija postoja ‘iza Heraklovih stupova’, koji su danas poznati kao Gibraltarska vrata.

Većina arheologa smatra kako je to bila samo alegorija za savršeno vođenu državu koja je u sebi imala elemente stvarnog života poput vulkanske erupcije na Santoriniji i kraha Minoanskog carstva.

Nationalni park Doñana jedan je od najčešćih lokacija kada je riječ o mogućoj lokaciji Atlantide, ali isto tako spekulira se to i za sve druge lokacije u blizini Gibraltarskih vrata.

 

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!