Zagreb, 11.12.2020 - Konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Na slici Davor Božinović i Krunoslav Capak. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

KONAČNO POPUŠTANJE: Procurilo sa sastanka, ukidaju se 4 mjere

Podijeli

Konačna odluka bi trebala biti donesena najvjerojatnije u srijedu, ali razmišlja se o blagom popuštanju mjera donesenih radi suzbijanja epidemije koronavirusa

Na današnjem sastanku premijera Andreja Plenkovića, resornih ministara, članova Nacionalnog stožera i HZJZ-a, razgovaralo se o popuštanju epidemioloških mjera. Jutarnji list doznaje kako bi moglo doći do otvaranja fitness centara i teretana, omogućavanja sportskih aktivnosti za djecu, daljnjeg parcijalnog otvaranja škola i ujednačavanje ugostiteljskih objekata u okviru dozvole izdavanja “kave za van”.

Odluka doduše još nije donesena, a tijekom sutrašnjeg dana bit će dodatni pojedinačni sastanci predstavnika ministarstava na koje epidemija izravno utječe i epidemiologa. Po svemu sudeći škole neće biti otvorene za sve i najizglednije je da će od veljače na nastavu uživo, uz niže razrede i maturante, krenuti i učenici osmih razreda.

Iako se ugostiteljski objekti vjerojatno neće otvoriti,  izgledno je da će i kafići moći prodavati kavu za van, što im do sada nije bilo omogućeno. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, odluka o novim epidemiološkim mjerama bit će donesena najvjerojatnije u srijedu.

‘Iznimno povoljna situacija’

Danas je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare rekao da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj “iznimno zadovoljavajuća” te da se može razmišljati o relaksaciji mjera. “Složili smo se da je u ovom trenutku epidemiološka situacija iznimno zadovoljavajuća zbog čega možemo razmišljati o relaksaciji iako Europa razmišlja o oštrijim mjerama. Stoga budite sigurni da ćemo detaljno analizirati sve elemente, to je filigranski posao.

Evaluirali smo dosadašnju učinkovitost svih mjera te smo se dogovorili u idućem tjednu još evaluirati određene stvari. Svaki resor je dobio zadatak na temelju kojega ćemo donijeti određene mjere. Sve je potrebno uzeti u obzir. Mi možemo sada nešto planirati, ali ako za tri dana iskrsne nova okolnost, primjerice pojava novog soja virusa, sve pada u vodu. Ja mogu čak i naglasiti naša nastojanja da relaksiramo nešto kao nagradu hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje”, rekao je Beroš. A jedan od elemenata odlučivanja o relaksiranju mjera je i tijek procjepljivanja stanovništva.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> 9 znakova upozorenja da ne pijete dovoljno vode
>>> Pravobraniteljica za kraj: Zabranite ZDS. Pazite na starije, njima je najteže
>>> Zabluda koja traje više stoljeća: Znate li da svijet ne izgleda onako kako smo ga navikli vidjeti i zašto u školi učimo laž?
>>> Unatoč zabrani otvorili barove u znak prosvjeda protiv restrikcija
>>> NEĆETE VJEROVATI: Otkriveno što su slavili djelatnici u Covid bolnici Dubrava
Komentari

Najnovije