Petak, 3 srpnja, 2020

KONAČNO! Kineski grad Shenzhen će zabraniti konzumaciju pasa i mačaka

Tehnološko središte Shenzhen na jugu Kine zabranit će konzumaciju pasa i mačaka, dok zemlja zabranjuje trgovinu divljim životinjama koje se smatraju mogućim izvorom koronavirusa.

Gradske vlasti sastavile su popis mesa koje je dopušteno jesti, a ono uključuje svinjetinu, piletinu, govedinu i zečetinu te ribu i morske plodove.

“Zabrana konzumacije divljih životinja je uobičajena praksa u razvijenim zemljama i univerzalni zahtjev moderne civilizacije”, priopćile su vlasti.

Znanstvenici sumnjaju da je novi virus prenio sa životinje na čovjeka. Prve osobe kojima je potvrđena zaraza bile su na tržnici divljih životinja u gradu Wuhanu u pokrajini Hubei gdje se prodaju šišmiši, zmije, cibetke i druge životinje.

Gradske vlasti su pse i mačke kategorizirali kao kućne ljubimce i zabranit će njihovu konzumaciju. Bit će zabranjeno jesti i zmije, kornjače i žabe iako su omiljen obrok na jugu Kine.

Zabrana konzumacije psećeg i mačjeg mesa u Shenzhenu bit će “iznimno pozdravljena”, rekao je Peter Li iz skupine za zaštitu životinja Humane Society International.

“Iako je trgovina divljim životinjama u Shenzhenu mala u usporedbi sa ostatkom pokrajine, Szenzhen je velik grad i veći od Wuhana pa će to biti vrlo značajno i moglo bi izazvati domino efekt u drugim gradovima”, kaže Li.

U prijedlogu gradskih vlasti navodi se da u Kini ima preko 2.000 vrsta zaštićenih divljih životinja.

Prijedlog Shenzhena uslijedio je nakon odluke središnje vlade u ponedjeljak o trenutnoj zabrani trgovine i konzumacije divljih životinja.

Komentari

Komentari