Srijeda, 25 studenoga, 2020

Komšić razočaran – Lavrov se NEĆE SASTATI S NJIM, nego s legitimnim predstavnicima Hrvata u BiH!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je povodom danas odgođenog posjeta ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini izjavio da mu nije poznato s kojim porukama dolazi, ali da od Lavrova očekuje da poštuje “sve ono što je izbor Bosne i Hercegovine”.

– Naš izbor je bio da idemo ka NATO-u i očekujemo da to Rusija poštuje bez obzira na to kakav oni stav imaju o NATO-u. Očekujemo od Rusija da poštuje realnu sliku stanja u BiH, tj. da je BiH onako kako je strukturirana po Deytonskom ustavu, da je to činjenica koja se mora poštovati jer jedino tako država može funkcionirati – rekao je Komšić za RTV Tuzlanskog kantona, prenosi Fena.

No, ističe da “ono što se vidi po protokolu posjete budi neku vrstu sumnje i zebnje”, s obzirom na planirani sastanak ministra vanjskih poslova Rusije posebno sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Lavrov će doći u Predsjedništvo BiH pa će onda imati poseban sastanak sa Miloradom Dodikom, pa poseban sastanak sa Draganom Čovićem i Borjanom Krišto. To je nešto što nismo imali prilike gledati prije kada je riječ o vanjskoj politici Rusije – konstatirao je Komšić, prenosi Dnevnik.ba.

“Zanimljivo je da je ovaj susret zakazan nakon što smo u hrvatskim medijima pročitali kako je Lavrov kazao da se preklapaju interesi Rusije i Hrvatske u međunarodnim pitanjima i u jugoistočnoj Evropi, naprimjer u Bosni i Hercegovini.

Dakle sutra bi Čović mogao s Lavrovim ponovo govoriti o legitimnom zastupanju po njegovoj mjeri. Da Hrvat može biti samo onaj koji je iz HDZ-a”, iskazuje strahove Bošnjaka portal nap.ba.

Komentari

Komentari