Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Komšić pozvao na red francuskog veleposlanika zbog Macronove izjave da je BIH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića najavio je da će danas, u petak, pozvati na razgovor ambasadora Francuske u BiH Guillauma Roussona kako bi razjasnio stavove predsjednika te države Emmanuela Macrona iznesene u intervjuu za The Economist.

Kako podsjećaju iz Komšićevog kabineta, Macron je za The Economist rekao da je BiH “tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku”.

Dodao je da se BiH suočava s problemom džihadista povratnika.

Uvjeren sam da, prvo, moramo reformirati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također, nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region, prvo pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista, je Bosna i Hercegovina – rekao je, između ostalog, Marcon.

Kao treći problem je naveo potrebu izmjena procedura primanja novih članova EU prije početka pregovora.

“Ako to uspijemo reformirati u nadolazećim mjesecima, bit ću spreman ponovo početi pregovore. Ako i oni postignu dodatne napore. Ne želim ni jednog novog člana dok ne reformiramo samu Evropsku uniju“, istakao je francuski predsjednik.

Govoreći o protivljenju Francuske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, poručio je da se “polovina država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom”.

U ostatku dugog intervjua francuski je predsjednik oslikao sliku svijeta koja je mnoge zabrinula te je pozvao na snažniju europsku akciju. – Europa je na rubu provalije – rekao je Macron koristeći terminologiju koju je Economist nazvao “apokaliptičnom”.

Željko Komšić je Hrvat koji je po treći put u svojoj karijeri izabran u predsjedništvo BiH glasovima bošnjačkih birača, iako bi trebao predstavljati Hrvate. Ističe se ekstremnim bošnjačkim nacionalizmom i antihrvatskom politikom, i za njega važi ona narodna “poturica gori od Turčina”.

Komentari

Komentari