Nedjelja, 12 srpnja, 2020

KOMŠIĆ ISTRESO ŽUĆ NA HRVATSKU PRED CIJELIM SVIJETOM: ‘Unose nemir i destabilizaciju u BiH’

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na generalnoj debati 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda izjavio je da Bosna i Hercegovina aktivno doprinosi regionalnim naporima na jačanju sigurnosti u cijeloj regiji. ”U tome pogledu želim vas uvjeriti da je BiH pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji i Nato savezu.  Posebno smo odlučni u jačanju europskog sigurnosnog prostora, opredijeljeni smo čvrsto prema borbi protiv organiziranog kriminala, borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, ilegalne migracije, kao i prema sigurnosti državnih granica u smislu upravljanja migracijama”, rekao je Komšić osvrćući se i na međunaredne izazove suvremenog doba, navodeći da je BiH posebno privržena globalnim naporima u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma.

“Bosna i Hercegovina izražava zabrinutosti zbog neprekidne eskalacije nasilja u svijetu, posebno na području Bliskog istoka, te koristim ovu priliku da pozovemo na prekid borbenih aktivnosti i iznalaženje rješenja mirnim putem. BiH je principijelnog stava da su zaštita civila, poštivanje ljudskih prava i humanitarnog prava neophodan prioritet u međunarodnim odnosima”, rekao je Komšić. Aludirao je i na to da se Program održivog razvoja UN-a i njegova transformacijska priroda u BiH doživljavaju kao šansa i poluga za promjene s ciljem sveobuhvatnog unapređenja socijalnih, ekonomskih i ekoloških aspekata života stanovništva.

“Zato izražavamo nadu da će se Pregled aktivnosti na implementaciji „Agende 2030“ za održivi razvoj okončati u Bosni i Hercegovini do kraja 2019. godine, kako bi bio podnesen na Političkom forumu na visokom nivou koji će se održati u narednim godinama. Za Bosnu i Hercegovinu velika je čast što je kao suverena zemlja dijelom ove transformacijske Agende”, kazao je Komšić. Progovorio je zatim o euro-atlantskim integracijama u svojoj državi, stavljajući naglasak na potrebe za reformama u kojima se zahtijeva izbacivanje, ali i poništavanje postojeće sistematske diskriminacije građana BiH.

“To je, nažalost, utvrđeno u određenim odredbama Ustava BiH, ali isto tako i u odredbama različitih zakonskih akata, u čemu će BiH morati proći proces sazrijevanja kako bi došla na takav politički nivo da se takve, neophodne reforme mogu provesti bez većih društveno-političkih naprezanja”, ustvrdio je Komšić, “a uz unutarnje reforme”, dodao je, “BiH se fokusira na jačanje regionalne suradnje, posebno kada je riječ o infrastrukturnim projektima u sektoru komunikacija, transporta i energije.”

Na međunarodnom planu, aktivni su, kako je istaknuo, u okviru UN-a te organizacija poput OSCE-a, Vijeća Еurоpe, CEFTA-e, kao i u okviru drugih različitih regionalnih inicijativa.

“Bilateralni odnosi BiH i naših susjednih država nalaze se u samom vrhu prioriteta vanjske politike, na osnovnu čega bi trebalo proizaći stalno unapređenje saradnje, na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Iz navedenog dalo bi se zaključiti da su odnosi BiH sa susjednim državama dоbri i intenzivni, međutim, zbog partikularnih politika naših susjeda, povremeno smo svjedoci njihovih aktivnosti za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar BiH, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa”, naveo je Komšić koji je, po svemu sudeći, aludirao na Hrvatsku.

Izvor: Dnveno.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> Ponuda koja se ne odbija; svi su složni da je baš Mario Mandžukić najidealnije rješenje za probleme posrnulog velikana
>>> (VIDEO) Đakić na Odboru za ratne veterane glasovao za ostanak u koaliciji s SDSS-om
>>> Ovu biljku je Bog poslao ljudima: Antibiotik, antioksidans, čisti krvotok, uništava kolesterol …
>>> OVO JE APOKALIPSA! Riječ Međugorje na hebrejskom otkriva nešto zapanjujuće!
Komentari

Komentari