KOMADINA: “BILO BI BOLJE DA SMO ZATVORILI NOĆNE KLUBOVE NEGO IZGUBILI MJESEC DANA OD SEZONE”

Podijeli

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da je bolje bilo zatvoriti noćne klubove tijekom turističke sezone, a poduzetnike obeštetiti, nego izgubiti mjesec dana turističke sezone na konferenciji za novinare u Županijskoj upravi.

“Opći je dojam da je bolje bilo zatvoriti noćne klubove i platiti poduzetnicima to što su zatvoreni nego izgubiti mjesec dana turističke sezone”, rekao je te naglasio da je “Hrvatska krenula u crveno”.

Rekao je da se po pravilima EU-a ulazi u crvenu zonu kada je više od 40 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, a da Hrvatska sada ima 58, dok je stanje u Primorsko-goranskoj dobro jer se broj oboljelih na 100 tisuća stanovnika kreće oko 20.

U prvih 8 mjeseci na 61% noćenja

“No, zemlje EU-a stavile su nas na crvenu listu – Slovenija, Austrija i Italija, a Njemačka je prihvatila regionalni pristup”, rekao je.

Dodao je da su turistički rezultati u županiji još uvijek dobri i da je na 22. kolovoza bilo 73 posto gostiju u odnosu na isti dan lani te bi “to bilo i bolje da su mjere poduzete ranije.

Prema podacima iz županijske uprave, do sada je u kolovozu ostvareno 71 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, a u prvih osam mjeseci bilo je 61 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

“Kod nas je stanje još uvijek bolje zahvaljujući disciplini stanovništva i turista, ali i jakom zdravstvenom sustavu na čelu sa županijskim nastavnim Zavodom za javno zdravstvo i Domom zdravlja te testiranju turista na otocima”, ocijenio je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o odlukama i mjerama nacionalnog stožera, Komadina je rekao da se očekuje da se razmotri početak školske godine.

“Na nacionalnom je stožeru, po meni, glavna tema sljedeće – treba naći pravu mjeru između poduzetničkih i ljudskih prava i sloboda i prava na zdravlje, da se i jedno i drugo susretne u optimalnom načinu, jer ovo dosad nije bilo tako.”

Smatra da je “to čekanje i petljanje zapravo i uzrokovalo ovakav završetak, odnosno ovaj dio turističke sezone, probleme koje sada imamo, a nismo ih trebali imati”.

 

Komentari

Najnovije