KOLINDINI POSLJEDNJI POTEZI: Odlikovati će dvoje starih partizana

Podijeli

Premda je tijekom petogodišnjeg mandata predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala kardinala Stepinca, ali i nekolicinu onih koji su se bavili njegovim likom i djelom, posljednja odlikovanja koje je podijelila uoči isteka mandata u najmanju su ruku konfuzna i iznenađujuća.

Naime, Grabar-Kitarović je prošlog tjedna uručila 40-ak odlikovanja pojedincima i institucijama zaslužnima za razvoj i ugled Hrvatske, a na tom popisu našla su se i dva splitska partizana, 97-godišnja Palmina Poljak i 91-godišnji Antun Baranović. Odlikovala ih je Redom Stjepana Radića za zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda.

Inače, Palmina Poljak u ilegali je održavala glavni punkt za prebacivanje tisuća Splićana u partizane, djelovala je i kao politički radnik u solinskom bazenu, dok je Baranović kao jedan od najmlađih partizanskih kurira veći dio rata proveo na prostoru od Trilja i Sinja do Livna. Ujedno je i najstariji živi nogometaš Hajduka, dok je Palmina u travnju 1944. godine po partijskom naputku sudjelovala u prebacivanju Hajdukovih igrača iz Splita na Vis.

Zanimljiva je ova odluka uskoro bivše Predsjednice utoliko što u isti mah odlikuje pripadnike NOB-a, čija je politika naredila ubojstva blaženog Alojzija Stepinca, a potom i samog Stepinca.

Danas će, pak, posmrtno dodijeliti Velered predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom nadbiskupu zagrebačkom, kardinalu Franji Kuhariću.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Ispucao sva tri jokera pa ipak odustao: Biste li znali odgovor na pitanje za 250 tisuća kuna?
>>> HRVATI ĆE SE MORATI VRAĆATI IZ IRSKE? ‘Poljaci su se već počeli vraćati, otići će i Hrvati’
>>> EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Nasilno vraćanje tzv. “migranata” s granice je dozvoljeno
>>> Beogradski kuhar “nestao” u Hrvatskoj nađen u ćeliji u Sloveniji: Kuhao je “crystal meth”
>>> Djelovanje bijelog luka za koje vjerojatno još niste čuli
Komentari

Najnovije