Nedjelja, 27 rujna, 2020

KOLINDA UVRIJEDILA BIH HRVATE: Komšić je politički predstavnik Hrvata

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Hrvatski radio ustvrdila je da je Hrvatska Bosni i Hercegovini (BiH) prijateljska zemlja, a da hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić mora shvatiti da je “ne samo etnički, nego i politički predstavnik hrvatskoga naroda u toj zemlji”.

Grabar – Kitarović je istaknula kako je Hrvatska prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini te kako BiH treba pokazati poštovanje prema Hrvatskoj.

Napomenula je kako je od samoga početka Hrvatska ispružila ruku suradnje BiH, no da prijetnje međunarodnom tužbom zbog Pelješkog mosta, o čemu je govorio i hrvatski član predsjedništva BiH Željko Komšić, nisu dobra podloga za suradnju.

“Nedostatak političke vizije, rezultata u radu, gospodarskih, socijalnih i drugih programa ne možete vječito zamijeniti agresivnom retorikom i izmišljanjem nekog nepostojećeg neprijatelja. Komšić mora shvatiti da je ne samo etnički, nego i politički predstavnih hrvatskoga naroda”, izjavila je hrvatska predsjednica.

Upitana kako gleda na izjave ministara sigurnosti BiH Dragana Mektića o tome da postoje dokazi o nasilju hrvatske policije nad migrantima, Grabar-Kitarović pozvala je na objavu takvih dokaza svakoga tko ih ima, ističući da će Ministarstvo unutarnjih poslova istražiti svaki slučaj.

Ustvrdila je da hrvatski policajci rade zakonito.

“Ponekad je malo sile, ne nasilja, potrebno, kada na vas ide skupina od više od 50 ljudi. No nema tu nikakvog nasilja, nema tu nikakvih tjelesnih ozljeda, šok bombi, suzavca, žice”, kazala je predsjednica RH.

Opovrgnula je navode da Hrvatska odrađuje dio prljavog posla za EU te poručila da se Hrvatska drži zakona i propisa, ali i da na svojim granicama brani i druge europske države.

Mišljenja je da pučka pravobraniteljica Lora Vidović treba propitivati postupanja policije prema migrantima jer je, istaknula je predsjednica, njezina dužnost braniti ljudska prava sviju, ali i da mora prihvatiti i odgovore Ministarstva unutarnjih poslova.

“S druge strane, držim da je njezina prvenstvena uloga štititi prava hrvatskih državljana, što uključuje i pravo na sigurnost – jedno od temeljnih prava i Ustavom zajamčenih prava”, istaknula je predsjednica Hrvatske.

Također, dodala je da pravobraniteljica mora razgovarati i s ljudima koji žive u pograničnim područjima kako bi se vidjelo kako se oni osjećaju.

Vidi se, objasnila je, da se u pojedinim pograničnim područjima i na najkraćoj ruti između granice BiH i Slovenije događaju incidenti, da se ljudima provaljuje u kuće, dolazi do fizičkog nasilja, krađa te da se ljudi koji žive u tim područjima, pogotovo žene “ne usuđuju nakon mraka voziti sami u vozilima, prošetati susjedstvom ili otići u šumu”. /HMS/


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KOSOVSKI MEDIJI DIGLI PANIKU: Srbije se sprema za napad!?
>>> SNALAŽLJIVI HRVATI KORISTE RUPU U ZAKONU: Mnogi daruju svoje automobile i štede tisuće kuna. Država pak gubi milijune
>>> HDZ-OVCI BJESNE NA PLENKOVIĆA: Pa koga nam je to doveo! Nije stranka njegova prčija
>>> (VIDEO) HRT1 u Vijestima tvrdi da je u Jasenovcu ubijeno više od 116.000 Roma
Komentari

Komentari