Subota, 25 siječnja, 2020

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: Želim Hrvatsku kao lidera!

Naravno da sam se željela probiti u prve redove jer ne želim da se Hrvatska nalazi na margini, želim da postanemo lideri nekih procesa, rekla je predsjednica, i dodala, “To mi je posao!”

Činjenica jest da upravo zahvaljujući Vama Trump dolazi na summit te Inicijative koja će se u Varšavi održati početkom srpnja.

Na prijemu koji je organiziran imali smo sasvim dovoljno vremena za razgovor jer sve je bilo druženje bez definiranog protokola. A osim s predsjednikom Trumpom, razgovarala sam i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa svima s vertikale »Triju mora« pa tako i s Emmanuelom Macronom.

Vidjeli ste da Vam se  poljski predsjednik Duda i javno zahvalio na dolasku američkog predsjednika na Summit Inicijative »Triju mora«.  Kakav je stav američke administracije i predsjednika Trumpa o Inicijativi?

– Predsjednik Trump dolazi podržati suradnju i pokreće strateško partnerstvo s državama srednje Europe, jasno je stoga kakav mu je stav. Vrlo je također bitno naglasiti, a što sam predsjedniku Trumpu i objašnjavala, kako Hrvatska nije dio niti Zapadnog Balkana niti istočne Europe, već da smo mi srednjoeuropska i mediteranska država. Razgovarali smo i o važnosti jače prisutnosti SAD-a u našem susjedstvu kako bismo zaustavili negativne trendove koji su se počeli događati – od Bosne i Hercegovine, odnosa Srbije i Kosova sve do Makedonije. Nama je u interesu stabilizirati ovo područje. To je naše susjedstvo prema kojem osjećamo obavezu i potrebu suradnje, ali i raščišćavanje odnosa. Posebno sa Srbijom s kojom imamo nekoliko otvorenih pitanja – protiče ljudski vijek, a mi još uvijek nismo našli nestale, imamo više od od tisuću neriješenih sudbina, tisuću obitelji koje žele odgovore i smirenje, da imaju mogućnost otići negdje i pokloniti se ispred groba i na njega položiti cvijeće. Tu su i zanemarivane civilne žrtve te svakako pitanje granica.

Bosna i Hercegovina i položaj Hrvata u njoj. I po tom ste pitanju vrlo angažirani.

– Opstojnost i položaj Hrvata od iznimne su važnosti i za samu opstojnost Bosne i Hercegovine. Bez Hrvata nema BiH. Inzistiram i uvijek ću inzistirati na jednakopravnosti ma koliko to nekom smetalo. To su uostalom i postavke Daytona. BiH je država i hrvatskog naroda, Hrvati ne mogu niti smiju biti svedeni na razinu manjine, kao što ni prava Hrvata ne smiju biti minorizirana.

Kad je Hrvatska u pitanju, i njezina uloga u svemu tome, nema malih država, svatko je onoliko velik kolike su mu ambicije, kazala je predsjednica u intervjuu Novom listu,

Foto:FaH

Komentari

Komentari