pixabay

Koliko puta će se trebati cijepiti i treba li cijepljena osoba nositi masku: Ovo su odgovori na sva pitanja o cjepivu protiv covida-19

Podijeli

Ovo su odgovori na najčešća pitanja o cjepivu protiv koronavirusa

Otkako su se pojavile prve vijesti o učinkovitim cjepivima protiv koronavirusa, građani su postavljali brojna pitanja. Zbog toga je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na jednom mjestu odgovorio na sva pitanja zabrinutih i znatiželjnih građana. No interes za cjepivom naravno nije samo američki, već globalni, stoga vam donosimo odgovore na najvažnije pitanja oko cjepiva za koronavirus, piše RTL.

Kada će cjepivo biti dostupno?

Cilj znanstvenika je isporučiti sigurna cjepiva koja djeluju, a prva zaliha bit će dostupna u SAD-u prije kraja 2020. Kad cjepivo bude odobreno u Sjedinjenim Državama, možda neće biti dostupno dovoljno dozi za sve odrasle osobe.

Opskrba će se s vremenom povećavati, a sve odrasle osobe trebale bi se moći cijepiti u 2021. Cjepivo COVID-19 možda neće biti dostupno za malu djecu dok se ne završe dodatne studije, napominje CDC.

Europska unija u studenom je najavila da će osigurati dodatnih 100 milijuna eura bespovratnih sredstava za potporu instrumentu COVAX kako bi se osigurala dostupnost budućeg cjepiva protiv bolesti COVID-19 u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. U ovom su trenutku zaključena tri ugovora o kupnji cjepiva kad se ono pokaže sigurnim i djelotvornim: AstraZeneca, Sanofi i Johnson & Johnson.

Početak cijepljenja mogao bi biti oko 15. siječnja, no više će se znati kako se približavamo kraju godine i kako dolazi više informacija o tome kako će se nabavljati količine cjepiva i kojom će dinamikom dolaziti u Hrvatsku.

Koliko cjepiva se razvija?

Više cjepiva protiv COVID-19 je u različitim fazama izrade. Od 24. studenog 2020. u tijeku su ili se planiraju velika klinička ispitivanja (faza 3) za pet cjepiva COVID-19 u Sjedinjenim Državama.

Europska agencija za lijekove (EMA) razgovarala je od 30. srpnja 2020. sa znanstvenicima 38 potencijalnih cjepiva protiv COVID-19. Međutim, EMA procjenjuje da bi moglo proći najmanje do početka 2021. godine dok cjepivo protiv COVID-19 ne bude spremno za odobrenje i dostupno u dovoljnim količinama da omogući široku upotrebu u EU.

Kada bi cjepivo moglo stići u Hrvatsku?

Po svemu sudeći, izgledno je da će prve doze Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa stići do građana SAD-a i Europe do kraja prosinca. Informacije govore da bi već do 20. prosinca sve EU zemlje mogle dobiti prve, skromne količine, ovisno o broju stanovnika.

Tko se prvi treba cijepiti?

Prvo se cijepe zdravstveni radnici, potom ugrožene skupine, kronični i onkološki bolesnici, te starija populacija, a nakon toga kreće cijepljenje opće populacije.

Je li cjepivo protiv koronavirusa razvijeno ranije?

Teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) dvije su bolesti uzrokovane koronavirusima koji su usko povezani s virusom koji uzrokuje COVID-19. Znanstvenici su počeli raditi na razvoju cjepiva za ove bolesti nakon što su otkrivene 2003. i 2012. godine. Niti jedno od cjepiva protiv SARS-a nikada nije prošlo prvu faze razvoja i ispitivanja, velikim dijelom zbog nedostatka interesa jer je virus nestao.

Jedno cjepivo protiv MERS-a uspješno je završilo kliničko ispitivanje prve faze u 2019. godini. Lekcije naučene iz ovih istraživanja cjepiva korištene su za izrađivanje strategija za razvoj cjepiva protiv COVID-19.

Zašto je potrebno toliko dugo da se razvije cjepivo? Cjepivo protiv ptičje gripe je brzo razvijeno.

Kada se identificira novi soj gripe, poput H1N1 2009. godine, proizvođači cjepiva mogli su koristiti iste principe koji se koriste za izradu godišnjeg cjepiva protiv sezonske gripe, tako su uštedjeli dragocjeno vrijeme.

Za razliku od gripe, koronavirusi još nemaju licencirana cjepiva ili procese za nadogradnju. Uz to, koronavirus koji uzrokuje COVID-19 novi je virus, pa se moraju razviti i testirati potpuno nova cjepiva kako bi se osiguralo da djeluju i budu sigurna. Puno je koraka u postupku ispitivanja i odobravanja cjepiva. Više o temi pročitajte klikom OVDJE.

Komentari

Najnovije