Subota, 24 listopada, 2020

Knjiga “Nogomet i politika u Jugoslaviji”: “Nogomet je uvijek bio sredstvo velikosrpske politike”

Profesor moderne europske povijesti na Sveučilištu istočne Anglije u engleskom gradu Norwichu Richard Mills predstavio je u utorak u Zagrebu svoju knjigu “Nogomet i politika u Jugoslaviji” u kojoj tvrdi da je na prostorima bivše države nogomet uvijek bio puno više od igre te da se preko nogometa najbolje može shvatiti što se u 20. stoljeću događalo na ovim prostorima.

Richard Mills godinama je proučavao nogometne prilike i procese na području bivše Jugoslavije smatrajući da će upravo tako, preko nogometa, najbolje shvatiti što se u 20. stoljeću događalo na tim prostorima. Na temelju desetogodišnjeg terenskog istraživanja, u sklopu kojeg je neko vrijeme i živio u Novom Sadu, te proučavanja  arhivske građe u Beogradu, Zagrebu i Splitu pa preko razgovora s brojnim sudionicima događaja napisao je knjigu koja je osvojila prestižnu nagradu Lord Aberdare za najbolju knjigu o povijesti sporta 2018. godine.

“Na prostorima bivše Jugoslavije nogomet je uvijek bio puno više od igra. Od nastanka jugoslavenske države nakon Prvog svjetskog rata pa sve do njenog raspada 1990-ih nogomet je bio tijesno povezan s politikom, preko njega su se iskazivale socijalne tenzije, autoritativna unitaristička srpska politika pritiskala je druge narode, a i oni su preko nogometa iskazivali svoje nacionalne težnje i samosvijest”, kazao je Mils predstavljajući svoju knjigu.

Predstavljanje hrvatskog izdanja knjige vodio je novinar i Aleksandar Holiga koji je naglasio da se u knjizi Richard Mills nije bavio samo reprezentativnim nogometom i utjecajem visoke politike na glavne klubove, nego je proputovao cijelu bivšu Jugoslaviju da shvati što se zbivalo i s manjim klubovima, koji su bili itekako važni u svojim sredinama.

Mils je potanko analizirao desetljeća jugoslavenskih sportskih i političkih zbivanja, opisavši niz ključnih događaja na nogometnim terenima i oko njih, pa iznosi činjenice i događanja vezenih uz sudjelovanje jugoslavenske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine, odlazak nogometaša Hajduka u partizane, prelazak najboljih zagrebačkih nogometaša u beogradski Partizan nakon rata pod pritiskom, osnivanje Torcide, kao i dobro znani okršaj Dinama i Crvene zvezde na stadionu Maksimir 13. svibnja 1990. godine.

“Na naslovnoj stranici hrvatskog prijevoda moje knjige nalazi se legendarna fotografija u kojoj Zvonimir Boban nogom napada tadašnjeg milicajca i za mnoge to simbolizira početak rata u Hrvatskoj premda su te godine svi srpski klubovi sudjelovali u tom prvenstvu, Na toj utakmici je bio i vođa navijača Crvene zvezde Arkan koji je kasnije u jednom intervjuu kazao da je tada shvatio da će ustaše početi klati srpske žene i djecu”, rekao je Mils i zaključio da  nogomet na ovim prostorima često nije bio “ogledalo društva” nego je u mnogim slučajevima i najavljivao događaje.

Komentari

Komentari