fbpx
Ponedjeljak, listopad 21, 2019

Kirin: Nitko ne priča kakav je Tolušić bio ministar, nego o njegovim kvadratima

Gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, gostovao je u programu N1 televizije i komentirao rekonstrukciju Vlade, u sklopu koje je smijenjen i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Kirin za nasljednicu Nade Murganić u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Vesnu Bedeković, ima samo riječi hvale. “Ja mogu odmah na početku reći da ima kompetencije da vodi bilo koje ministarstvo, osoba je koja ima iskustvo, bila je i pročelnica u Uredu za društvene djelatnosti. Kompetentna je osoba, koja zna odraditi posao i zna upravljati i ima šanse napraviti iskorak u poslu koji radi. Sigurno nije osoba s ulice”, rekao je Kirin.

Smatra da će se Bedeković dobro uklopiti u ministarstvo i znati obavljati posao iz područja demografije, jer dolazi iz sustava obrazovanja. “Obrazovanje je isključivo vezano za demografiju, jer škole i djeca u najvažnija stvar. Ona najbolje ima uvid da zna kako se kreće populacija stanovništva i kako neke stvari unaprijediti, kako da okrenemo taj saldo odnosa rođenja i djece u Hrvatskoj”, rekao je Kirin.

Žao mu je što Vladu napušta dosadašnji ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić. “Bio je sposoban ministar. Mlad čovjek, pun entuzijazma. I mi ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji radimo stvari koje su do jučer bile nemoguće, zato što imate čovjeka koji zna i može raditi, na kraju krajeva radnik koji nije birao vrijeme da radi”, rekao je Kirin.

Upitan je li premijer Andrej Plenković pogriješio što je smijenio Tolušića, Kirin je rekao da mu je na to teško odgovoriti. “Svatko od nas odgovara za svoje postupke i za svoje suradnike. Vrijeme će pokazati. Meni je žao i smatram da ove stvari koje mu se stavljaju na teret nemaju veze s njegovim poslom, nitko ne priča kakav je bio ministar, nego o njegovim kvadratima. To nema nikakve veze”, rekao je Kirin.

“Sve što radimo ima posljedicu, ali je li to bila šteta, vrijeme će pokazati. Jedino mjerilo su izbori”, rekao je Kirin, koji se zahvalio Tolušiću za sve što je napravio.

Što se tiče mogućih posljedica po Andreja Plenkovića zbog ovih kadrovskih promjena u Vladi, Kirin smatra da je teško govoriti unaprijed, odnosno da je vremena još puno i da će se isprofilirati posljedice. “Trenutno HDZ vodi Andrej Plenković i zna što radi. Trenutno moramo vjerovati njemu kao predsjedniku stranke i Vlade. Politika se često stavlja u negativan kontekst, ali nije sve negativno”, rekao je.

“Moramo biti pametni kad se obraćamo ljudima, jer ljudi sve slušaju i upijaju što govorimo”, dodao je Kirin.

Tolušić, rekao je, nije bio sretan zbog smjene. “Naravno da nije bio sretan. Ne bih ni ja bio sretan. Ne možeš biti sretan ako se smjenjuje čovjek koji zna raditi svoj posao. Neka mi se pokaže jedan čovjek koji je nešto radio, a da nije pogriješio”, kazao je Kirin.

Komentirajući stanje u sustavu socijalne politike, Kirin je rekao: “Mi u Hrvatskoj moramo početi razvijati kulturu rada, a ne kulturu nerada.”

Komentari

Komentari