Twitter Lijian Zhao 赵立坚 @zlj517, 30. studenog 2020.

Kineske vlasti Australcima: “Najoštrije osuđujemo takva djela i pozivamo da preuzmu odgovornost”

Podijeli

Prepucavanja između Kine i Australije prešla su u viralnu sferu. Uzrok su navodni ratni zločini australskih specijalnih snaga u Afganistanu, a okidač je bila sporna slika na Twitteru glasnogovornika kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Australski premijer Scott Morrison u ponedjeljak 30. studenog, poručio je glasnogovorniku kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhaou Lijianu da je “uistinu odvratan” i zatražio ga ispriku.

Bila je to reakcija na sporni tweet objavljen sa Zhaovog računa. Zhao je objavio sliku australskog vojnika koji drži okrvavljeni nož uz grlo afganistanskog djeteta i pokušava nadmetnuti nacionalizam.

“Šokirani smo ubojstvima afganistanskih civila i zatvorenika od strane australskih vojnika. Najoštrije osuđujemo takva djela i apeliramo na prihvaćanje odgovornosti”, napisao je Zhao u objavi.

U utorak je tweet prikvačen na vrh Zhaovog računa na društvenim mrežama, a kineske novine Global Times, poznate po nacionalističkim stavovima, intervjuirale su kineskog umjetnika koji je stvorio sliku.

“Bijes i graja nekih australskih političara i medija nisu ništa drugo do pogrešnog tumačenja i pretjerane reakcije na tweet gospodina Zhaoa”, objavilo je u utorak kinesko veleposlanstvo u Canberri, prenosi Reuters.

Australski ministar vanjskih poslova i trgovine potvrdio je da je u ponedjeljak pozvao veleposlanika Cheng Jingyea kako bi se požalio na spornu objavu. Rekao je da je Cheng “neutemeljene optužbe opovrgnuo kao apsolutno neprihvatljive”. Australija je nastojala “podmetnuti domaći nacionalizam” i “skrenuti pozornost javnosti s užasnih zločina određenih australskih vojnika”, navodi se.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je ranije u utorak da je Novi Zeland iskazao zabrinutost kineskim vlastima zbog korištenja “nepoštene” slike vojnika.

Neovisna istraga o navodima za ratne zločine australskih specijalnih snaga u Afganistanu pronašla je 39 nenaoružanih zatvorenika i civila, a Australija je rekla da će 19 vojnika biti upućeno na potencijalni kazneni progon.

Morrison se ispričao afganistanskom predsjedniku Ashrafu Ghaniju prije javnog objavljivanja izvještaja o istrazi prije dva tjedna.

Zapaljivi tweet pojavio se samo nekoliko dana nakon što je Kina učinkovito blokirala izvoznu industriju vina od 1,2 milijarde dolara (883,44 milijuna dolara) nametanjem carina do 200 posto na australsko vino.

Australija smatra da postoji obrazac kineskih trgovinskih sankcija protiv australskih proizvoda ove godine, povezan s diplomatskim nezadovoljstvom Pekinga zbog australske nacionalne sigurnosti, ljudskih prava i vanjskopolitičkih odluka.

Komentari

Najnovije