Četvrtak, 28 svibnja, 2020

Katolički biskupi traže ređenje oženjenih muškaraca u Amazoniji

Papa Franjo je rekao u subotu na kraju sinode o Amazoniji da treba više “kreativnosti” u jačanju nazočnosti Katoličke crkve u Amazoniji, i primio je popis prijedloga biskupa među kojima su ređenje oženjenih muškaraca i đakona za svećenike u izvanrednim okolnostima te mogućnost primanja žena u đakonat.

“Razgovarali smo o novim službama (nove dužnosti za žene i muškarce), o potrebi da se pokaže kreativnost i vidi dokle se može ići s tim”, rekao je Papa, svjestan protivljenja tradicionalnih krugova ređenju oženjenih muškaraca i ređenju žena za đakonice.

“Još nismo svjesni uloge žene u Crkvi”, rekao je, dodajući da je čuo mnoge pozive misionara prije i tijekom sinode.

Sinoda je uništavanje amazonske šume nazvala “ekološkim grijehom” ocijenivši da je to “djelovanje protiv Boga, zajednice i okoliša”.

“Ekološka svijest napreduje u osudi masovnog uništenja u kojemu je Amazonija jedna od najvažnijih točaka, simbol o kojemu ovisi budućnost. Mladi su nedavno sudjelovali u hodu rekavši ‘ovo je naša budućnost’, slušajmo ih”, istaknuo je Sveti Otac u improviziranom govoru na kraju sinode o Amazoniji, osvrnuvši se na borbu mlade Šveđanke Grete Thunberg.

No po njegovu mišljenju problem nije samo u iskorištavanju šuma: “Osim ekološkog, tu je društveni aspekt, iskorištavanje ljudi”.

Na sinodi se raspravljalo o “pastoralnoj dimenziji” evangelizacije Crkve u devet amazonskih zemalja gdje se evangeličke crkve brzo šire.

Još jedan od prijedloga biskupa je uvođenje amazonskog obreda koji bi bio bliži mjesnim običajima. Papa je pozvao je da se “ne strahuje” od takve reforme, podsjećajući da postoje različiti obredi, primjerice obredi katoličkih Crkava Istoka.

Papa Franjo je usto izrazio žaljenje zbog “nedostatka apostolskog žara” nekih svećenika koji ne žele ići u Amazoniju. Papa razmišlja o slanju svećenika u diplomatskoj službi Svete Stolice na godinu dana biskupu u misijama umjesto u nuncijaturu.

Nakon analize završnog dokumenta za koji su u subotu glasala 184 “sinodska oca”, biskupi i kardinali sudionici sinode, Papa će pripremiti dokument s preporukama. “Postsinodska pobudnica nije obvezatna, ali Papina riječ može biti korisna i nadam se da ću je napisati do kraja godine, iako sve ovisi koliko ću vremena imati za razmišljanje”, našalio se.

(Hina) FAH

Komentari

Komentari