Četvrtak, 28 svibnja, 2020

KATASTROFALNE VIJESTI ZA VLASNIKE DIZELAŠA: Cijene dizela opet su veće od cijena benzina, ali to nije ono najgore

Dizel je drugi put u deset godina skuplji od benzina, a stručnjaci tvrde da bi tako moglo i ostati

Nakon deset godina dizel je na hrvatskim benzinskim postajama drugi put skuplji od benzina i kako stvari, prema mišljenju stručnjaka, stoje, to bi moglo tako i ostati.

“Dizel je jako poskupio u cijelom svijetu jer su se rafinerije modernizirale i preorijentirale na takozvane bijele proizvode, na kojima pokušavaju stvoriti višak vrijednosti. To znači da je na tržištu više benzina i manje dizela, a manje dizela uz isti broj potrošača mora značiti njegovo poskupljenje”, tvrdi tako naftni konzultant i bivši šef Ine Davor Štern. Pritom napominje da dizelski motori troše manje goriva od benzinaca, tako da sadašnja mala razlika u cijeni goriva ne smanjuje njihovu ekonomičnost.

Cijena u budućnosti

Odgovarajući na pitanje novinara Tportala hoće li benzin ostati jeftiniji od dizela, Štern je kazao kako je udar na cijene moguć u cijelom svijetu te da će poskupljenja diktirati pomorski promet, jer velike brodarske kompanije prelaze na lakše vrste goriva poput dizela.

“Kada brodari masovno krenu koristiti dizel, mogu se očekivati nova poskupljenja”, kaže Štern dodajući kako se učinci poskupljenja neće osjetiti dok god ima zaliha goriva. No, na sve će utjecati i sankcije uvedene Iranu jer oni pokrivaju veliki dio naftnog tržišta.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> PORAZ VELIKO-BOŠNJAČKE POLITIKE: Nećete vjerovati koliko je zapravo Hrvata glasalo za Komšića

>>> Otkrivamo snimke orgijanja četnika, koji su dobili obnovu kuća poslije rata!

>>> TURUDIĆ IZNENADIO JAVNOST: Tvrdi da ”DORH laže” u slučaju Todorić

Komentari

Komentari