Subota, 30 svibnja, 2020

KATASTROFA PRED VRATIMA!? Ministar sigurnosti – Dolazi novi migrantski val. Bit će ozbiljnih problema

MINISTAR sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je kako je pet ilegalnih migranata iz Afganistana pod posebnim nadzorom sigurnosnih službi u BiH jer su identificirani kao osobe povezane s terorizmom, dodajući kako će konačna odluka o tome što će s biti njima ovisiti o dodatnim provjerama koje su u tijeku.

“Točna je informacija da je pet identificiranih povezano s terorizmom i terorističkim aktivnostima. Trenutačno su u Imigracijskom središtu u Istočnom Sarajevu, ograničena im je sloboda kretanja i u tijeku su provjere njihovog puta i boravka. Kada se sklopi cijela priča donijet ćemo odluku”, kazao je Mektić novinarima u Sarajevu nakon sastanka operativnog stožera zaduženog za pitanje ilegalnih migracija.

Petorica Afganistanaca u BiH su ušla ranije ove godine, a sigurnosne službe identificirale su ih usporedbom biometrijskih podataka. Uz njih je u Imigracijski centar priveden još jedan Afganistanac, koji je osumnjičen za veze s organiziranim kriminalom, odnosno za krijumčarenje ljudima.

Svima njima prijeti deportacija iz BiH u zemlju podrijetla, a ta mjera im može biti izrečena nakon provedenih dodatnih provjera koje je najavio Mektić.

S prvim danima proljeća može se očekivati novi migrantski val

Ministar sigurnosti BiH upozorio je kako su BiH i cijela regija zapadnog Balkana suočene s velikim izazovom koji se može očekivati s prvim danima proljeća jer postoje naznake o pokretanju novog migrantskog vala iz Turske i Grčke ka zapadnoj Europi.

“Brinu nas informacije koje imamo, a tiču se migrantske krize odnosno (činjenice) da se u Grčkoj nalazi oko 70 tisuća migranata koji su u pokretu i žele ka Europskoj uniji, kao i da je dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku od oko 300 (osoba)”, kazao je Mektić.

Dodao je kako je otvoreno pitanje hoće li ti migranti prema zapadnoj Europi pokušati krenuti preko Italije ili preko zapadnog Balkana, no izvjesno je kako će barem neki izabrati BiH kao dio svoje rute.

“Mi ćemo tu imati ozbiljnih problema”, upozorio je Mektić.

Ocijenio je kako EU i dalje ne pokazuje dovoljno zanimanja da se ovaj problem riješi, a zapadni Balkan ostaje žrtva takvog odnosa.

Po njegovim riječima, u BiH su stoga trenutačno fokusirani na to što mogu sami učiniti, a to je zaštita granice na njenom jugoistočnom dijelu, prema Srbiji i Crnoj Gori, na osiguravanje odgovarajućeg tretmana migranata koji stignu u BiH te na to kako upravljati sigurnosnim stanjem, odnosno spriječiti počinjenje kaznenih djela poput krađa i fizičkih napada.

Mektić je kazao kako je operativni stožer zaključio da se u Unsko-sanskoj županiji ubuduće ne bi smjela dopustiti koncentracija većeg broja migranata nego što su kapaciteti za njihov smještaj.

“U tijeku su dogovori kako to realizirati”, kazao je Mektić dodavši da će dio migranata iz Bihaća biti prebačen u smještajni centar u okolici Sarajeva, koji je tek polovično popunjen. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> SJAJNA VIJEST: Lidl povećava radnicima plaće, pogledajte za koliko
>>> ŠTO SPREMAJU? ‘Gola istina’ Hrvatske! Glasnović upozorava, sve upućuje na ovo
>>> TAKO SE BRANI HRVATSKA: Tomašić – Kad mi je Englez počeo držati lekciju, rekla sam mu da smo mi jeli iz tanjura s vilicama dok su oni jeli prstima s pladnjeva
>>> KAKO JE UMRLA? Obdukcija potvrdila – Jasmina, čije je tijelo pronađeno u zamrzivaču
Komentari

Komentari