Utorak, 18 veljače, 2020

Karlovčani peticijom protiv gradnje protupoplavnog zida na Korani

Građanska inicijativa “Spasimo Koranu” predala je u četvrtak karlovačkoj Gradskoj upravi i Gradskom vijeću peticiju s preko četiri tisuće potpisa, kojom traže da spriječe gradnju protupoplavnog zida na obali rijeke Korane jer, upozoravaju, dodatno narušava krajobraz riječne obale.

Potpisnici peticije traže i raspisivanje natječaja za trajno arhitektonsko i urbanističko rješenje na lokaciji nekadašnjeg hotela “Korana”, kao i objavu svih dokumenata povezanih s tom lokacijom.

Arhitektica Brankica Petrović iz tvrtke ADF kazala je kako Generalni urbanistički plan definira obvezu urbanističko-arhitektonskog natječaja u slučaju rušenja, uklanjanja i gradnje novog hotela ili bilo čega drugoga na toj parceli, pri čemu je gradskim proračunom osigurano 300.000 kuna za sufinanciranje tog natječaja.

“Znači, bilo kakva dogradnja, uklanjanje, nova gradnja van gabarita hotela kakav je bio podrazumijeva provedbu urbanističko-arhitektonskog natječaja za odabir najboljeg rješenja, nema iznimke, neki zid ili nešto drugo”, poručila je Petrović.

Napomenula je kako sadržaje koji podrazumijevaju javnu upotrebu ne trpe ograđivanje, a kao rješenje problema izlijevanja Korane smatra da se u samu zgradu hotela inkorporira sustav koji bi zaštitio dijelove građevine ispod kote plavljenja, pa neće trebati zid.

Vladimir Petrović, također arhitekt ADF-a, istaknuo je kako zemljište na Korani jest privatno, ali da postoje režimi zaštite voda, prirode, kulturnih dobara koje vlasnici moraju poštivati. “To je civilizirani urbanizam. Reguliranje gradnje hotela je starije od vlasničkih odnosa”, rekao je Petrović.

Tvrtka Lana commerce i vlasnik Nikola Hanžel zaustavljeni su prošlog mjeseca u gradnji zida na obali Korane visokog dva i pol te dugačkog 195 metara, nakon prosvjeda više udruga i istaknutih pojedinaca raznih struka. Hanžel je ustrajno tvrdio da parcelu koju je kupio ima pravo ograditi i budući hotel zaštititi od poplavljivanja, no gradnja je zaustavljena i ujedno otvorila pitanje projekta po kojem će se hotel graditi, jer su pred investitorom samo dvije mogućnosti – da prema starim nacrtima rekonstruira iz temelja novu zgradu ili da se raspiše javni natječaj za koji je i Grad Karlovac osigurao dio novca. Hina

Komentari

Komentari