Četvrtak, 27 veljače, 2020

U Karlovačkoj županiji kažnjivo svako paljenje vatre na otvorenom u kolovozu

Svako paljenje vatre na otvorenom u Karlovačkoj županiji je zabranjeno tijekom cijelog kolovoza, a iz županijske Vatrogasne zajednice napominju kako se taj prekršaj kažnjava s dvije tisuće kuna, s tim da prekršitelj plača i trošak eventualne vatrogasne intervencije te odštetne zahtjeve.

“Odluku o zabrani spaljivanja i loženja vatre na otvorenom” donio je na prijedlog Stožera civilne zaštite župan Damir Jelić, koji odluku obrazlaže ekstremno visokim temperaturama te upozorenjem Državnog hidrometeorološkog zavoda o velikoj opasnosti od požara u Karlovačkoj županiji.

Iz županije su u srijedu priopćili kako će nadzor nad provedbom ove odluke obavljati karlovačka Policijska uprava, Poljoprivredna inspekcija, Šumarska inspekcija i Vatrogasna zajednica Karlovačke Županije. Istom odlukom obvezuju se osobe ovlaštene za kontrolu provedbe propisanih mjera zaštite od požara, djelatnici pravnih osoba koje gospodare šumama, članovi vatrogasnih postrojbi i komunalni redari da pruže pomoć inspekcijskim službama ako to one od njih budu zahtijevale.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković izjavio je Hini kako je ovog ljeta za oko 65 posto više požara na otvorenom nego prošle godine, a brojke dosežu rekordnu 2012. koja je bila najsušnija. Građane je upozorio kako je, primjerice, roštiljanje u prirodi sada jednako rizično u ovoj županiji kao i na jadranskoj obali, pa će se s dvije tisuće kuna kažnjavati svako paljenje vatre na otvorenom, a plati li se ‘na licu mjesta’ kazna je tisuću kuna.

“Osim toga, kad se jednom utvrdi počinitelj on sukladno Zakonu o vatrogastvu snosi i troškove vatrogasne intervencije, zato poručujem svima da ovo nije šala. Zbog suše uvjeti nastanka požara poprimaju karakteristike kao u Dalmaciji i morali smo uvesti zabranu koja je u Dalmaciji na snazi od 1. lipnja i traje do 1. listopada, posebno zato jer sušu očekujemo još najmanje dva tjedna”, rekao je Franković i najavio dnevne ophodnje na terenu. (Hina)

Foto: FaH

Komentari

Komentari