Utorak, 2 lipnja, 2020

KARDINAL PULJIĆ: Mi muškarci pametujemo, a žene vjeru prenose srcem

Uskršnjom misom danas je u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu obilježen najveći kršćanski blagdan Uskrs. Misi, koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, prisustvovao je veliki broj vjernika koji danas s prijateljima i rodbinom proslavljaju najveći blagdan, javlja Anadolu Agency.

Puljić je vjernicima čestitao Uskrs i prenio im čestitke koje je pretnodnih dana dobio od predstavnika političkih, vjerskih i drugih institucija.

U propovijedi je naglasio da su prve vijesnice Kristovog usksnuća bile žene, kome je povjereno da nose radosnu vijest i u tom kontekstu je kazao da su kroz povjest žene imale “najvažniju ulogu formacije vjere u djeci”.

O važnosti uloge žene u prenošenju vjere kod djece govorio je i u kontekstu sadašnjeg vremena.

– Želimo i danas vratiti to dostojanstvo žene, vratiti upravo njihovu ulogu, vratiti njihovo vrednovanje. One su blagovijesnice uskrsnulog Krista – rekao je Puljić.

Prema njegovim riječima, sada mnogi vjernici prolaze iskušenja vjere, uhvate se prolaznih stvari i u svojoj vjeri “trokiraju”.

– Zato želimo, slaveći Uskrs, obnoviti tu iskrenu vjeru, jer Kristovo usksnuće je temelj naše vjere. To nas osmišljava i to je izvor naše nade i snage. Slavljenjem Uskrsa mi se zapravo obnavljamo da osmislimo sve naše patnje, sva naša nastojanja, a i sve naše muke. Zato, draga braćo i sestre, danas, slaveći ovo Kristovo usksnuće, mi zapravo tražimo sebe. Isusu ništa više ne možemo dodati, on je proslavljen. Ali, gledajući to što slavimo mi obnavljamo svoju vjeru, da se ne bojimo križa, života i ne bojimo se priznati svoje slabosti da smo zaboravili na prave vrednote. Zato želim ponovo pozvati hrabre majke, hrabre žene, vjerovjesnice evanđelja: odgajajte vjeru u srcima djece srcem, jer mi muškarci često puta pametujemo a majke to srcem prenose i djeca čitaju to iz njihovih očiju, ono što je lijepo, drago i plemenito. Zato ne zaboravite svoju ulogu, mijenjajte ovo društvo svojom plemenitošću, svojom snagom srca i vjere, pa neka ovo društvo ozdravi upravo vašim plemenitim srcem. A i mi muškarci da shvatimo da je silno važno uvažavati tu našu različitost – poručio je Puljić.

Vjernici širom svijeta, koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru, danas slave Uskrs, jedan od najvažnijih blagdana u godini koji simbolizira ponovno rođenje prirode i usrksnuće Isusa Krista.

Prema kršćanskom vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a uskrsnuo je u nedjelju. Uskrs je zato praznik kojim se slavi Isusovo uskrsnuće to jest njegov prelazak iz smrti u život. Uskrs u kršćanskom svijetu predstavlja ljubav, pomirenje i praštanje.

Najpoznatiji običaj koji se vezuje za ovaj blagdan jeste ukrašavanje jaja koje simbolično predstavljaju ponovno rađanje. Jaja se ukrašavaju obično dva dana prije praznika na Veliki četvrtak ili Veliki petak./HMS/

Komentari

Komentari