Petak, 10 srpnja, 2020

Kardinal Puljić: “Hajku na mene i misu su pokrenuli ŽELJKO KOMŠIĆ i BAKIR IZETBEGOVIĆ

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić pisao je institucijama Bosne i Hercegovine u vezi s misom za ubijene na Bleiburgu koja bi se trebala služiti u Sarajevu 16. svibnja, tvrdeći da je ugrožena njegova sigurnost.

Kardinal Puljić je u svom dopisu istaknuo kako je njemu “ugrožen život, kao i općenito ovdašnjim katolicima”, a o svemu je upoznao i Vatikan, navodi portal Faktor.

BHRT-u je izvor iz jednog državnog ministarstva potvrdio da je kardinal, između ostalih, uputio pismo Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Kako navode mediji, kardinal Puljić u svom dopisu ističe kako su “u javnosti posebno digli političku hajku i medijski linč gospoda iz Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić”.

“Ne ulazim u njihove motive jer nije moja nadležnost, ali su stvorili takvu klimu netrpeljivosti gdje je ugrožen i moj život i tolikih katolika radi ove klime koja je nastala”, kazao je Puljić.

Puljić je u obraćanju bosanskohercegovačkim institucijama također naveo i to da mu je “žao što se s mrtvima manipulira u političke svrhe jer je slaviti misu za pokojne naša dužnost i obaveza”.

Naveo je i to da se crkva “ograđuje od takve klime” te se nada će institucije kojima se obratio “zaštititi vjernička prava i slobode i ne dati izmanipulirati u političke svrhe”, piše Bild.ba.

Valja podsjetiti kako je kardinal Vinko Puljić uvijek podupirao politiku pomirenja u BIH, te bio u dobrim odnosima s obojicom navedenih. Tako je Željka Komšića, iako je postojao konsenzus među Hrvatima u BIH da ga se ne zove ni na kakve prijeme i da mu se ne pruža nikakav legitimitet, pozvao, kao i Bakira Izetbegovića, na uskrsni domijenak. Hoće li ovo značiti konačnu promjenu pomirljive politike kardinala Puljića, vidjet ćemo nakon sutrašnje mise. U svakom slučaju, druženje s Bakirom i Komšićem nije pomoglo – RKC je na udaru u BIH kao nikad nakon neovisnosti.
Komentari

Komentari