Subota, 18 siječnja, 2020

Karadžić zatražio slobodu do pravomoćne presude

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od sudskog Mehanizma u Haagu da ga pusti na privremenu slobodu, do izricanja pravomoćne presude. Na raspravi o stanju u postupku Karadžić je kao razlog naveo to što je izricanje presude, koje je bilo planirano za ovaj mjesec, odgođeno zbog promjene u Žalbenom vijeću.

Predsjedavajući sudac Theodor Meron sam je sebe prethodno izuzeo iz postupka, pošto je to tražila Karadžićeva obrana, a zamijenio ga je sudac Ivo Rosa. Karadžićeva obrana zatražila je danas i da, zbog te promjene, Žalbeno vijeće počne ispočetka vijećanje o presudi, iako je postupak prethodno ušao u završnu fazu. Potvrđujući da će presuda Karadžiću biti izrečena iduće godine, sudac Vagn Johanssen pozvao je branitelje da svoj zahtjev izlože u pisanom podnesku, uz podsjećanje da je vijećanje sudija o presudi po pravilima suda povjerljivo.

Haški tribunal nepravomoćno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

”Karadžić je uložio žalbu, ali su to učinili i tužitelji koji traže da on bude osuđen i za genocid u još šest općina. Prvostupanjsko vijeće Karadžića je oslobodilo krivnje po toj točki optužnice”, navodi BIRN./HMS/

Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!